Wet en regelgeving
Waarom kiest u voor BSO Het Strand? Het Strand voldoet aan alle wetten en regels die de WET-Kinderopvang heeft voorgeschreven. Hieronder krijgt u een overzicht van de regelgeving in de Kinderopvang.
Voor meer informatie over de schuingedrukte woorden kijkt u op de pagina ‘Gejut’. U kunt de woorden makkelijk terugvinden bij de juiste letter ‘ABC’.
BSO Het Strand Madagascar, Mauritius en Jamaica.
Kwaliteit kinderopvang
Op kinderopvang Het Strand voelen kinderen zich veilig en krijgen ze de ruimte om zich te ontwikkelen. Het Strand draagt zo bij aan een goede start voor kinderen in het basisonderwijs en de samenleving.
Verantwoorde kinderopvang
De eisen voor een goede en verantwoorde kinderopvang staan in:
Ze zijn onderverdeeld in 4 thema’s.
Thema 1: Ontwikkeling kind centraal
Thema 2: Veiligheid kinderopvang
Thema 3: Vaste gezichten en groepen kinderopvang
Thema 4: Opleiding en ondersteuning medewerkers kinderopvang
Thema 1: Ontwikkeling kind centraal
Het Strand biedt verantwoorde kinderopvang aan. Dat betekent dat kinderen zich emotioneel veilig moeten voelen. Het Strand volgt en stimuleert hun ontwikkeling. Het Strand stuurt bij als dat nodig is. Het Strand maakt gebruik van de expertise van de pedagogisch medewerker, de pedagogisch coach van Het Strand, GGD verpleegkundige en Alert4you.
Mentor en observeren.
Elk kind op Het Strand krijgt een mentor. De mentor bespreekt de ontwikkeling en het welbevinden van het kind met de ouder.
Rond de verjaardag van een kind observeert de pedagogisch medewerker het kind en legt zijn of haar bevindingen vast. De ouder wordt uitgenodigd voor een gesprek. Gaat een kind van Het Strand naar de basisschool en de buitenschoolse opvang (bso), dan deelt Het Strand de informatie met de school. Maar pas nadat de ouder daar toestemming voor heeft gegeven.
De ontwikkeling van het kind staat centraal in de kinderopvang. Het gaat daarbij om brede ontwikkeling met aandacht voor sociale activiteiten als samen spelen, samenwerken en leren van en met elkaar. Deze aanpak helpt kinderen bij een goede start in het basisonderwijs en de samenleving.
Pedagogische doelen in het pedagogisch beleidsplan
Het Strand heeft een pedagogisch beleidsplan. Het plan voldoet aan de 4 pedagogische doelen. Het plan is opgesteld door de pedagogisch beleidsmedewerker. De Pedagogisch beleidsmedewerker bespreekt het plan met de pedagogisch medewerkers en vult met hen de kwaliteitsboom in. De oudercommissie heeft adviesrecht op het pedagogisch beleidsplan.
- Emotionele veiligheid voor het kind bieden
Medewerkers van Het Strand tonen respect voor (de zelfstandigheid van) de kinderen. Maar stellen ook grenzen en bieden structuur, zodat kinderen zich veilig en geborgen voelen. - Persoonlijke kwaliteiten bevorderen
Medewerkers dagen kinderen spelenderwijs uit, zodat ze lichamelijke en verstandelijke vaardigheden leren. Net als taalvaardigheden en creatieve vaardigheden. Zo leren kinderen steeds zelfstandiger functioneren. - Sociale kwaliteiten bevorderen
De medewerkers van Het Strand begeleiden kinderen in hun communicatie met anderen. Spelenderwijs krijgen kinderen sociale kennis en vaardigheden, zodat ze steeds zelfstandiger relaties met anderen kunnen opbouwen. - Normen en waarden overbrengen
De medewerkers van Het Strand stimuleren kinderen om kennis te maken met de algemeen aanvaarde waarden en normen in de samenleving. Zoals een respectvolle omgang met anderen.
Op Het Strand wordt gewerkt aan de hand van de kwaliteitsboom.
Kwaliteitsboom pedagogisch beleidsplan
Thema 2: Veiligheid kinderopvang
VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
Iedereen die werkt (vaste medewerkers, stagiaires, keukenhulp, kantoormedewerkers) op Het Strand staat ingeschreven in het Personenregister kinderopvang (PRK). Voor de inschrijving in het PRK is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Medewerkers in het register worden continue gescreend.
Veilige en gezonde omgeving
- Binnenruimtes en buitenruimtes en speelmaterialen zijn veilig en schoon.
- Een kinderopvang moet 3,5 m² binnenspeelruimte hebben per aanwezig kind.
- Er is voldoende gezonde voeding en beweging.
- De organisatie heeft regels en afspraken over hygiëne en het voorkomen van onverantwoorde risico’s.
Veiligheidsbeleid en gezondheidsbeleid
Het Strand heeft een actueel veiligheids- en gezondheidsbeleid dat voldoet aan de wettelijke eisen. Doel is om kinderen tegen grote risico’s te beschermen en hun te leren omgaan met kleine risico’s. In het beleid staan bijvoorbeeld maatregelen om te voorkomen dat kinderen met hun vingers tussen de deur komen. (Vingersafes) Of in aanraking komen met elektriciteit. (Kind veilige stopcontacten) Het beleid wordt besproken in het teamoverleg en zo nodig bijgesteld. De oudercommissie heeft adviesrecht over het veiligheidsbeleid. De GGD controleert het beleid.
Achterwacht: Is tijdens openingsuren slechts 1 pedagogisch medewerker aanwezig, dan is er een achterwacht die in geval van nood binnen 15 minuten in de kinderopvang aanwezig kan zijn.
Het Strand heeft een risico-inventarisatie en risico-evaluatie (RI&E), gericht op arbeidsomstandigheden voor werknemers.
EHBO en BHV
Tijdens de opvang heeft minimaal 1 medewerker per locatie een kinder-EHBO-certificaat. Op Het Strand hebben alle medewerkers een kinder-EHBO-certificaat. Jaarlijks is er een herhalingscursus.
Tijdens de opvang heeft minimaal 1 medewerker per locatie een BHV-diploma. Op Het Strand hebben alle medewerkers een BHV-diploma. Jaarlijks is er een herhalingscursus.
Vaccinaties
In Nederland is de vaccinatiegraad hoog, gemiddeld meer dan 90%. Maar om ziekten uit te roeien, moeten nog meer mensen hun vaccinaties halen. Het Strand vraagt aan ouders of een kind gevaccineerd is. Wanneer het wettelijk mogelijk is om niet gevaccineerde kinderen te weigeren zal Het Strand dat doen.
Meldplicht, overlegplicht en aangifteplicht bij geweld tegen kind
Heeft een houder aanwijzingen van seksueel of ander geweld tegen een kind door een werknemer, dan moet de houder hierover in overleg gaan met de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs. De vertrouwensinspecteur overlegt met de houder of aangifte bij de politie nodig is. Zo ja, dan onderzoekt de politie of de werknemer of gastouder een misdrijf heeft gepleegd.
Werknemers moeten bij aanwijzingen van geweld tegen een kind door een collega hiervan een melding doen bij de houder. Vermoedt de werknemer dat de houder zich hier schuldig aan maakt? Dan moet de werknemer contact opnemen met de vertrouwensinspecteur. Met de vertrouwensinspecteur wordt overlegd of aangifte moet worden gedaan bij de politie. Ouders kunnen met aanwijzingen van geweld door een houder, medewerker tegen een kind ook contact opnemen met de Vertrouwensinspecteur in de kinderopvang.
Veiligheidsbeleid
Gezondheidsbeleid
Thema 3: Vaste gezichten en groepen kinderopvang
Het Strand biedt BSO aan. De BSO is 52 weken per jaar open, behalve op de erkende feestdagen zoals kerst, Nieuwjaarsdag, Pasen, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren en 5 mei (1 maal in de 5 jaar) De BSO is voor kinderen van 4 jaar tot dat ze naar de middelbare school gaan. De opvang vindt plaats in de groepen Madagascar, Mauritius in de speeltuin en Jamaica bij de voetbalclub.
Basis groepen
Er zijn drie basisgroepen voor de kinderen. Elk kind heeft een eigen basisgroep met vaste groepsgenootjes en vaste pedagogisch medewerkers. Elke groep heeft een dagritme dat past bij de ontwikkeling van de kinderen.
Er is stabiliteit in de samenstelling van de groep. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden dat er voor elk kind een leeftijdsgenootje is om mee te spelen. Zo ontstaan er vriendschappen.
De basisgroep is de groep waar het kind het grootste gedeelte van de dag is.
Spelen buiten de basisgroep
Op het Strand is het mogelijk om eens bij de andere groep te kijken of te spelen.
Tijdens thema’s worden er verschillende activiteiten in verschillende groepen aangeboden.
Ook in de speeltuin ontmoeten de kinderen van verschillende groepen elkaar.
Tijdens de vakanties zijn de drie basisgroepen in de speeltuin. Afhankelijk van het aantal kinderen worden de groepen Madagascar en Mauritius gebruikt of alleen Madagascar.
De BSO Het Strand heeft 3 basisgroepen. Een vertrouwde, veilige omgeving is noodzakelijk voor de ontwikkeling en het welzijn van het kind. Daarom geldt:
- Er geldt een maximaal aantal kinderen per pedagogisch medewerker.
- Per dag mag maximaal 3 uur worden afgeweken van de BKR. Op Het Strand is dat van 8.00 tot 8.30, van 13.00 tot 14.30 uur en van 17.00 tot 18.00 uur. Dit geldt voor de dagopvang en voor de BSO tijdens vakantiedagen. Om het goed te kunnen registreren controleren (GGD) worden de kinderen in Bitcare aan en afgemeld.
- Er werkt minimaal 1 vast, vertrouwd gezicht van het kind op de groep.
Vaste gezichten en groepen kinderopvang
Vaste groepen en vaste gezichten dragen bij aan een stabiele, veilige omgeving voor het kind. Net als vaste ruimten en een vast dagritme.
Aantal pedagogisch medewerkers per kind
Er geldt een maximaal aantal kinderen waar 1 pedagogisch medewerker verantwoordelijk voor is. Dit heet wel de beroepskracht-kindratio (BKR). Oudere kinderen zijn minder afhankelijk en hebben minder begeleiding nodig van een pedagogisch medewerker. Daarom geldt dat een pedagogisch medewerker verantwoordelijk is voor:
- maximaal 10 kinderen van 4 tot en met 6 jaar;
- maximaal 12 kinderen van 7 en ouder.
Met de rekentool beroepskracht-kindratio (BKR) kunnen kinderopvangorganisaties makkelijk berekenen welke groepssamenstelling mogelijk is. Vrijwilligers tellen niet mee in de berekening. Pedagogisch beleidsmedewerkers tellen alleen mee als zij tijdens het coachen ook de werkzaamheden van de pedagogisch medewerker uitvoeren. Oftewel, het verzorgen en opvoeden van kinderen en bijdragen aan hun ontwikkeling.
Thema 4: Opleiding en ondersteuning medewerkers kinderopvang
Kwalitatief goede kinderopvang valt of staat met goede medewerkers met de juiste kennis en vaardigheden. Daarom geldt:
- Pedagogische beleidsmedewerkers coachen pedagogisch medewerkers bij de dagelijkse werkzaamheden.
- Maximaal een derde van de medewerkers is stagiaire of beroepskracht in opleiding.
- De kinderopvangorganisatie heeft een opleidingsplan voor de opleiding en ontwikkeling van pedagogisch medewerkers.
Opleiding en ondersteuning medewerkers kinderopvang
Kwalitatief goede opvang staat of valt met goede medewerkers. Daarom gelden er wettelijke eisen voor scholing en ondersteuning van pedagogisch medewerkers.
Pedagogisch beleidsmedewerker kinderopvang
Stefanie is de pedagogisch beleidsmedewerker op Het Strand. Ze is bevoegd om deze functie uit te voeren. Ze draagt bij aan de kwaliteit van de opvang en heeft 2 belangrijke taken. Ze houdt zich bezig met de ontwikkeling en invoering van het pedagogisch beleid. En ze coacht pedagogisch medewerkers bij hun dagelijkse werkzaamheden. Er geldt:
- De organisatie moet de pedagogisch beleidsmedewerker een minimaal aantal uren inzetten. Per kindercentrum gaat het om minimaal 50 uur beleidswerk. Bevinden de dagopvang en de buitenschoolse opvang zich op hetzelfde adres? Dan wordt dit gezien als 2 kindercentra, en geldt 2 x 50 uur. Ondernemers kunnen deze verplichte ureninzet te berekenen via de rekentool ureninzet voor kinderopvang.
- Iedere pedagogisch medewerker ontvangt jaarlijks coaching, ook tijdelijke en flexibele medewerkers. Per fulltime formatieplaats is minimaal 10 uur coaching per jaar beschikbaar.
Inzet beroepskrachten-in-opleiding en stagiaires in kinderopvang
Tot 1 juli 2024 geldt dat maximaal de helft van de medewerkers beroepskrachten-in-opleiding mogen zijn. Maximaal een derde van de medewerkers mag stagiair zijn. Dit moet ervoor zorgen dat er voldoende collega’s zijn en tijd is om hen te kunnen begeleiden.
Opleidingsplan kinderopvangorganisaties
Om de ontwikkeling van medewerkers te stimuleren moet iedere kinderopvangorganisatie een opleidingsplan opstellen. De eisen aan het opleidingsplan kinderopvangorganisaties staan in de cao Kinderopvang. De medezeggenschap en oc moet instemmen met het opleidingsplan.
Adviesrecht oudercommissie kinderopvang
Oudercommissie kinderopvang
Het Strand heeft een oudercommissie. Het doel van de oudercommissie is om gevraagd en ongevraagd advies geven aan de kinderopvangorganisatie over de kwaliteit van de zorg. De oudercommissie onderhoudt daarvoor contact met de ouders, de organisatie en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).
Adviesrecht oudercommissie kinderopvang
Het Strand is verplicht om de oudercommissie advies te vragen voordat er een besluit wordt genomen over de volgende onderwerpen:
- De invulling van verantwoorde kinderopvang en het pedagogisch beleid. Hieronder valt bijvoorbeeld de manier waarop de organisatie de ontwikkeling van het kind volgt en stimuleert. Of bijvoorbeeld het mentorschap.
- Het aantal kinderen waar een pedagogisch medewerker verantwoordelijk voor is (de zogeheten beroepskracht-kindratio).
- De groepsgrootte en het dagritme.
- De herkenbaarheid van ruimtes en personen (het zogeheten vaste-gezichtencriterium).
- De opleidingseisen voor pedagogisch medewerkers en de gestelde taaleisen.
- De bijdrage van de pedagogisch medewerkers in opleiding en stagiairs aan de verzorging, opvoeding en de ontwikkeling van kinderen.
- De inzet van pedagogisch beleidsmedewerkers en de opleidingseisen waaraan pedagogisch beleidsmedewerkers voldoen. En de inzet van niet-pedagogisch medewerkers.
- Het beleid voor opvoeding, veiligheid en gezondheid. En voor voorschoolse educatie.
- De openingstijden.
- De klachtenregeling.
- De prijs van de kinderopvang.
De kinderopvangondernemer overlegt ten minste jaarlijks met de oudercommissie over de invulling van het pedagogisch beleid.
Samenstelling oudercommissie
In de oudercommissie zitten wegens de onafhankelijkheid alleen ouders. Het Strand heeft regels over het aantal leden en het aannemen van nieuwe leden. Dat legt de organisatie vast in het oudercommissiereglement.
De oudercommissie van Het Strand bestaat uit tenminste 3 ouders. We streven naar een vertegenwoordiging uit de verschillende locaties. (KDV en BSO)
Toezicht kinderopvang
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de toezicht en handhaving op kinderopvang. In opdracht van de gemeente voert de GGD dit toezicht uit en adviseert de gemeente hierover.
Minimaal 1 keer per jaar bezoekt de GGD onaangekondigd ieder gastouderbureau, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Van een inspectie maakt de GGD een inspectierapport met daarin de bevindingen van hun toezicht. Ook staat de reactie van de kinderopvang in het rapport en het advies aan de gemeente.