pedagogisch beleid algemeen oktober 2024
Pedagogisch beleid algemeen
Het kindercentrum beschikt over een pedagogisch beleidsplan en een werkplan. Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan.
In het werkplan is te lezen op welke wijze invulling wordt gegeven aan aspecten van verantwoorde dagopvang, bedoeld in artikel 2 van het Besluit kwaliteit kinderopvang.
De ontwikkeling van het kind
De ontwikkeling van het kind staat centraal in de kinderopvang. Het gaat daarbij om brede ontwikkeling met aandacht voor sociale activiteiten als samen spelen, samenwerken en leren van en met elkaar. Deze aanpak helpt kinderen bij een goede start in het basisonderwijs en de samenleving.
Wij vinden het belangrijk dat kinderen prettig in hun vel zitten op Het Strand. We kijken daarom goed naar de kinderen. Dat doen we dagelijks. We observeren met oog op veiligheid, ontwikkeling en welbevinden van het kind. We observeren ook om aan het einde van de dag de ouder goed te kunnen informeren over de belevenissen van de kinderen.
Soms observeren we extra als we ons zorgen maken over een kind of over de combinatie van kinderen. Misschien is er meer zorg of begeleiding nodig dan wij op Het Strand kunnen bieden. Door het tijdig signaleren van kansen en problemen bij jonge kinderen worden de mogelijkheden voor kinderen enorm vergroot. Wij kijken altijd eerst met collega’s onderling en pedagogisch coach. Daarnaast hebben wij de mogelijkheid om de hulp van de medewerker van Alert4you in te schakelen. Zij komt bij ons op Het Strand en ondersteunt het team als er vragen zijn over de ontwikkeling van kinderen. Dit kunnen vragen over taalontwikkeling, motorische ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling of sociale ontwikkeling zijn in groepsverband/ algemene zin of bij de individuele ontwikkeling van een kind. Als er een specifieke vraag is over een kind waar we ons zorgen over maken, dan worden uiteraard eerst de ouders ingelicht. Zij moeten toestemming geven om hun kind te laten observeren.
Jaarlijkse observatie
Wij observeren ook als er op het oog helemaal niks aan de hand is. We vullen rond de verjaardag van het kind een observatie formulier in. Het kind wordt gevolgd door zijn of haar eigen mentor. De mentor vult het ‘observatieportret’ in rond de verjaardag van het kind. Vervolgens zal de ouder persoonlijk of per Whatsapp gevraagd worden of zij de observatie willen bespreken.
De bijzonderheden en bevindingen worden in de groepsbespreking met elkaar besproken. Eventuele vervolgafspraken kunnen worden gemaakt.
We maken gebruik van de volgende observatie instrumenten om de ontwikkeling van de kinderen te kunnen volgen:
- We gebruiken het kindportret van het kindvolgsysteem van ZIKO voor de kinderen van 1 en 2 jaar
- We gebruiken een Peuterestafette formulier voor de kinderen van bijna 3 en bijna 4 jaar
- Voor de BSO gebruiken we een kaart die we samen met het kind invullen.
Soms observeren we extra als we ons zorgen maken over een kind of over de combinatie van kinderen. Misschien is er meer aan de hand dan wij op Het Strand kunnen bieden. Door het tijdig signaleren van kansen en problemen bij jonge kinderen worden de mogelijkheden voor kinderen enorm vergroot. Wij hebben de mogelijkheid om voor kinderen tot 7 jaar de hulp van de medewerker van Alert4you in te schakelen. Zij komt bij ons op Het Strand en ondersteunt het team als er vragen zijn over de ontwikkeling van kinderen. Dit kan taalontwikkeling, motorische ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling zijn. Als er een specifieke vraag is over een kind waar we ons zorgen over maken, dan worden uiteraard eerst de ouders ingelicht. Zij moeten toestemming geven om hun kind te laten observeren.
Ieder kind een mentor
Als een kind een plaats krijgt toegewezen op het KDV of op de BSO zal de manager in overleg met het team een mentor toewijzen. De mentor is degene die qua werkrooster het beste overeenkomt met de dagen dat het kind Het Strand bezoekt.
De mentor is aanwezig bij het intakegesprek (als het op dat moment door omstandigheden niet lukt, wordt wel de naam genoemd en de foto van de mentor getoond). Op de BSO zal de mentor zichzelf specifiek voorstellen aan het kind en uitleggen wat de rol is van de mentor. De mentor onderhoudt contact met de ouders met betrekking tot de ontwikkeling van het kind. De mentor biedt de ouder de mogelijkheid om jaarlijks een gesprekje te hebben over de ontwikkeling van het kind aan de hand van het observatieformulier. De ouder krijgt een uitnodiging via Whatsapp of mondeling. De afspraken worden in de agenda geschreven.
Stamgroepen en basisgroepen
Vaste gezichten en groepen
Het Strand biedt dagopvang en BSO aan. De dagopvang en de BSO zijn 52 weken per jaar open, behalve op de erkende feestdagen zoals kerst, Nieuwjaarsdag, Pasen, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren en 5 mei (1 maal in de 5 jaar) De dagopvang is voor kinderen van 0 tot 4 jaar. De opvang vindt plaats in de groepen Texel en Kreta. De BSO vindt plaats in de groepen Madagascar en Mauritius in de speeltuin en op Jamaica bij de sportvereniging SCPB 22.
Stam/basis groepen
Er zijn twee stamgroepen voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Er zijn 3 basisgroepen voor de kinderen vanaf 4 jaar. Elk kind heeft een eigen stam/ basisgroep met vaste groepsgenootjes en vaste pedagogisch medewerkers. Elke groep heeft een dagritme wat past bij de ontwikkeling van de kinderen.
Er is stabiliteit in de samenstelling van de groep. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden dat er voor elk kind een leeftijdsgenootje is om mee te spelen. Zo ontstaan vriendschappen al in het prille begin.
De stam/basisgroep is de groep waar het kind het grootste gedeelte van de dag is.
Groepsruimten locatie Amersfoordtlaan
Texel
Deze groep is op de begane grond. De groep is voor kinderen van 10 weken tot 2,5 jaar. Deze groep bestaat uit maximaal 16 kinderen per dag. Voor deze groep geldt dat er afhankelijk van de leeftijd en het aantal kinderen, drie of vier pedagogisch medewerkers aanwezig zijn. Deze groep heeft een afgeschermd gedeelte voor de baby’s tot 12 maanden (maximaal 18 maanden). Verder heeft de groep een woonkamer en een speel- en klim caravan die centraal staan in de groep. Daarnaast is er ruimte om te bouwen, een auto speelplek, een poppenhoek en ruimte om te dansen en kringspelletjes te doen. De kinderen eten aan een lage tafel en kunnen daaraan ook cognitieve en creatieve activiteiten doen. De slaapkamer is ruim en sfeervol met een echte sterrenhemel. Naast de grote gezamenlijke slaapkamer, is er nog een kleinere aparte slaapkamer met 4 aparte bedjes, ook zijn er nog 4 buitenbedjes.
Kreta en Ibiza
Deze groepen bevinden zich op de eerste verdieping. Deze ruimtes zijn voor kinderen vanaf 2 jaar tot 4 jaar. Wij bieden plaats aan maximaal 16 kinderen per dag. De groep wordt, afhankelijk van het kind aantal, begeleidt door twee van onze vaste medewerkers. Daarnaast is er vaak nog een derde medewerker en/of een stagiaire die helpt op de groep.
De kinderen splitsen na het gezamenlijke gedeelte van het dagprogramma zich op, om in kleinere groepjes gebruik te maken van beide ruimtes en activiteiten. Tot 9.30 uur lopen de kinderen bij beide groepen naar binnen.
In de ruimte van Kreta is een amfitheater om lekker te kunnen lezen, maar kinderen kunnen er ook op of onder klimmen. Er is een klein huisje waar kinderen rollenspelen in kunnen spelen en een glijbaan. Er zijn materialen om te bouwen en auto’s. Aan het blauwe tafeltje kunnen kinderen een spelletje doen.
In de ruimte van Ibiza staan twee grote tafels waar de kinderen om heen kunnen zitten. Hier wordt gegeten en gedronken. Aan de tafel worden ook spelletjes gespeeld en geknutseld. Er is een poppenhoek, keukenblokje en een plek om met constructiemateriaal te werken. Er staat ook een televisie, soms worden er filmpjes gekeken die aansluiten bij het thema of om even een rust moment in te passen in drukke tijden.
Stamgroep
Basisgroep Buitenschoolse opvang
Het Strand biedt buitenschoolse opvang aan kinderen vanaf 4 jaar tot dat ze naar de middelbare school gaan. De kinderen kunnen hier terecht voor schooltijd, na schooltijd, in vakanties de hele dag en als de school gesloten is vanwege studiedagen of andere vrije dagen. De minimale afname is 1 dag in de week.
Naschoolse opvang
Vanaf het moment dat de school uit is vangen wij de kinderen op.
De speeltuin (Madagascar en Mauritius) en het sportveld (Jamaica)
Basisgroepen
BSO Het Strand bestaat uit drie basisgroepen. Madagascar, Mauritius in de speeltuin en de sport BSO Jamaica bij voetbalvereniging SCPB’22. Elk kind heeft een eigen basisgroep met vaste groepsgenootjes en vaste pedagogisch medewerkers. Elke groep heeft een dagritme dat past bij de ontwikkeling van de kinderen. Er is stabiliteit in de samenstelling van de groep. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden dat er voor elk kind een leeftijdsgenootje is om mee te spelen. Zo ontstaan vriendschappen al in het prille begin. De basisgroep is de groep waar het kind het grootste gedeelte van de dag is. In de speeltuin is het echter wel mogelijk om eens bij de andere groep te kijken of te spelen of de creatieve activiteit te doen. Eten en drinken vindt plaats met de eigen groep in de eigen groepsruimte of buiten aan de picknicktafels.
Jamaica
Deze groep bevindt zich in het clubhuis van voetbalvereniging SCPB’22. De groep bestaat uit maximaal 22 kinderen vanaf groep 1 tot en met groep 8. Er zijn 1 of 2 pedagogisch medewerkers/ sportmedewerkers aanwezig. Het clubhuis wordt gebruikt om te eten en te drinken en na de sportactiviteit even te relaxen of een spelletje te doen. De Sport BSO Jamaica is er op maandag, dinsdag en donderdag.
Madagascar
Deze groep bevindt zich in de speeltuin aan de Uiverstraat. Het gebouw wordt gedeeld met de peuterspeelzaal “de Babbelaar”. Dit is een groep voor kinderen van groep 1 tot en met groep 8. De groep bestaat uit maximaal 22 kinderen. Afhankelijk van het aantal kinderen zijn er één of twee pedagogisch medewerkers aanwezig. Op deze groep is een keuken, waar kinderen kunnen koken of bakken. Aan tafel kunnen kinderen knutselen of spelletjes doen. Er is een relaxhoekje waar lekker een boekje gelezen kan worden. Soms wordt er een filmpje gekeken. Er is een bouw hoek met bouwmaterialen, auto’s, dino’s en er staat een groot poppenhuis in de poppenhoek. Deze groep is van maandag tot en met vrijdag geopend.
Mauritius
Deze groep bevindt zich tegenover Madagascar. Dit is een groep voor de oudste schoolkinderen van groep 2 tot en met groep 8. De groep bestaat uit maximaal 22 kinderen. Er zijn 1 of 2 pedagogisch medewerkers aanwezig, afhankelijk van het kinderaantal. Aan tafel kunnen de kinderen tekenen en kleine knutselwerkjes maken en spelletjes doen. Daarnaast is er een tafelvoetbal spel en een chillplek met een playstation en een Ipad. Bij Mauritius zit ook een aparte ruimte het tekenlokaal, waar pedagogisch medewerkers activiteiten organiseren. Deze groep is van maandag tot en met vrijdag geopend.
NB Als er niet meer dan 22 kinderen in totaal (Madagascar én Mauritius) aanwezig zijn, op de locatie Uiverstraat, zoals op woensdag en vrijdag en tijdens de vakanties, wordt alleen de groepsruimte van Madagascar gebruikt. Deze groep heeft alle faciliteiten.
Het Strand hanteert 20 kinderen per groep als ideale maximale groepsgrootte en zal hier ook naar plannen, maar heeft een vergunning voor 22 kinderen. Dit zal alleen als tijdelijke situatie worden ingezet, wanneer bijvoorbeeld een kind van de dagopvang dat 4 jaar en naar school gaat, geplaatst wordt.
Op maandag, dinsdag en donderdag zal Madagascar uit maximaal 20 kinderen bestaan en Mauritius kan gezien de leeftijd uit 22 kinderen bestaan. Op woensdag en vrijdag is het mogelijk dat de groep gecombineerd wordt. De groep bestaat dan uit kinderen van 4 tot 12 jaar. Deze combinatie groep bestaat dan uit maximaal 22 kinderen. Na de maaltijd in de basisgroep spelen de kinderen dan vaak in de groepsruimte van Madagascar.
Clusteren/ locatie-overstijgende opvang
Vakantieopvang/ studie, margedag
In een aantal gevallen is het bij de BSO van Het Strand mogelijk om op de andere BSO-locatie opgevangen te worden. Tijdens schoolvakanties, studiedagen en margedagen kan dit voorkomen. Dit is contractueel vastgelegd. De ouders en kinderen worden van tevoren op de hoogte gesteld van het activiteitenprogramma en de locatie.
Activiteit
Wanneer een thema of activiteit op het programma staat waarbij de andere locatie geschikter is (bijvoorbeeld een sportdag) worden de kinderen voor de activiteit naar deze locatie gebracht. De vaste medewerker gaat dan met de kinderen mee. Het wordt op Bitcare aangegeven als een kind naar de andere locatie gaat om een activiteit te doen. De kinderen worden om 17.00 uur weer teruggebracht naar hun basisgroep. De ouders worden hiervan per mail of whats app en via de Bitcare op de hoogte gesteld.
Activiteiten buiten de stamgroep
Op het Strand is het mogelijk om eens bij de andere groep te kijken of te spelen. Op de BSO vinden de jongere broertje of zusjes het soms leuk om bij hun oudere broer of zus in de groep te zijn. Ook vinden de oudere kinderen het soms leuk om met de jongere kinderen te spelen in de groep van de jonge kinderen.
Tijdens thema’s worden er verschillende activiteiten in verschillende groepen aangeboden.
Ook in de tuin en speeltuin ontmoeten de kinderen van verschillende groepen elkaar. Het KDV van Het Strand heeft 2 stamgroepen. De BSO heeft 3 basisgroepen. Een vertrouwde, veilige omgeving is noodzakelijk voor de ontwikkeling en het welzijn van het kind. Daarom geldt:
- Er geldt een maximaal aantal kinderen per pedagogisch medewerker.
- Per dag mag maximaal 3 uur worden afgeweken van de BKR. Op Het Strand is dat van 8.00 tot 8.30, van 13.00 tot 14.30 uur en van 17.00 tot 18.00 uur. Dit geldt voor de dagopvang en voor de BSO tijdens vakantiedagen. Om het goed te kunnen registreren controleren (GGD) worden de kinderen in Bitcare aan en afgemeld.
- Er werkt minimaal 1 vast, vertrouwd gezicht van het kind op de groep.
Vaste gezichten en groepen kinderopvang
Aantal pedagogisch medewerkers per kind
Er geldt een maximaal aantal kinderen waar 1 pedagogisch medewerker verantwoordelijk voor is. Dit heet wel de beroepskracht-kindratio (BKR). Oudere kinderen zijn minder afhankelijk en hebben minder begeleiding nodig van een pedagogisch medewerker. Terwijl een pedagogisch medewerker juist meer tijd en ruimte nodig heeft om aan de behoeften van baby’s te voldoen. Daarom geldt dat een pedagogisch medewerker verantwoordelijk is voor:
- maximaal 3 baby’s;
- maximaal 5 kinderen van 1 tot 2 jaar;
- maximaal 8 kinderen van 2 tot 4 jaar;
- maximaal 10 kinderen van 4 tot en met 6 jaar;
- maximaal 12 kinderen van 7 en ouder.
Met de rekentool beroepskracht-kindratio (BKR) kunnen kinderopvangorganisaties makkelijk berekenen welke groepssamenstelling mogelijk is. Vrijwilligers tellen niet mee in de berekening. Pedagogisch beleidsmedewerkers tellen alleen mee als zij tijdens het coachen ook de werkzaamheden van de pedagogisch medewerker uitvoeren. Oftewel, het verzorgen en opvoeden van kinderen en bijdragen aan hun ontwikkeling.
Vaste beroepskrachten
Het vaste-gezichtencriterium
Een vaste, vertrouwde pedagogisch medewerker biedt emotionele veiligheid aan een kind. Dus als het kind aanwezig is, werkt er die dag minimaal 1 vast gezicht van het kind op de groep. De medewerker weet hoe het kind zich ontwikkelt, waar het kind behoefte aan heeft en waar het gestrest van raakt. De vaste gezichten mogen niet te vaak wisselen. Er wordt in de vakantieroosters van de medewerkers gestreefd naar een rooster waarbij elke dag nog een vast gezicht op de groep werkt voor de kinderen. De medewerkers gaan zoveel mogelijk om beurten met vakantie.
Daarom geldt:
- Zijn er 1 of 2 pedagogisch medewerkers vereist bij een groep volgens de BKR? Dan zijn er maximaal 2 vaste gezichten per baby. Voor kinderen van 1 jaar en ouder maximaal 3.
- Bij 3 of meer pedagogisch medewerkers zijn er maximaal 3 vaste gezichten per baby. Voor kinderen van 1 jaar of ouder maximaal 4.
Er werken 15 vaste medewerkers op de dagopvang. Op Texel werken per dag 3 of 4 medewerker. Volgens de BKR zijn er soms 3 en soms 4 medewerkers nodig. Op Kreta mogen volgens de BKR 2 medewerkers op de groep staan. Op Het Strand werken er vaak 3. Ook in het geval van ziekte of vakantie zijn er nog vaste gezichten beschikbaar voor de kinderen.
Op de BSO werken afhankelijk van het aantal kinderen 1 of 2 medewerkers per dag op de groep. In totaal werken 7 vaste medewerkers op de BSO. In de speeltuin worden de groepen Madagascar en Mauritius soms samengevoegd. In de vakantie en op studiedagen worden de locaties van de Sport-BSO (Jamaica) en speeltuin-BSO (Madagascar en Mauritius) samengevoegd als het kindaantal het toelaat. De medewerkers van Jamaica gaan dan uiteraard mee naar de speeltuin.
Extra dagdelen
Vaste groepen en vaste gezichten dragen bij aan een stabiele, veilige omgeving voor het kind. Net als vaste ruimten en een vast dagritme. Wanneer ouders voor hun kind een extra dag willen afnemen, kan dat in de eigen groep, mits het kindaantal het toelaat. Op de BSO geldt dat een kind in ieder geval in de eigenleeftijdsgroep een extra dag kan afnemen.
Wennen
KDV Nieuwe kinderen
Voordat een kind geplaatst wordt op Het Strand heeft het de mogelijkheid om te komen wennen. Het is afhankelijk van de leeftijd, het karakter en de voorgeschiedenis van het kind, hoe vaak en op welke manier een kind komt wennen. Passende wenafspraken worden met de ouders gemaakt.
In ieder geval komt het kind, tijdens het intakegesprek dat met (beide) ouders plaats vindt, met één of beide ouders een uurtje kijken en/ of meespelen. Vervolgens komt het kind nadat het contract is getekend, een keertje zonder zijn of haar ouders een dagdeel wennen. Tot slot komt het kind nog een hele dag wennen, waarbij het na de ochtend drukte gebracht wordt en eind van de middag weer wordt opgehaald. Mocht er behoefte bestaan om de wenperiode uit te breiden, dan doen we dat.
De pedagogisch medewerker toont interesse in het kind en vertelt wat er allemaal te doen is. Ook zal de pedagogisch medewerker de andere kinderen aan het kind voorstellen en omgekeerd. Belangrijk is ook dat het emmertje of mandje op Texel of persoonlijke bakje Kreta al klaar staat met zijn of haar naam erop en er een ‘wees welkom’ vel aan de deur hangt. Dit zal het kind en de ouder het gevoel geven dat zij welkom zijn.
Doorstromen van Texel naar Kreta
Wanneer een kind van Texel 24 tot 30 maanden is mag hij of zij naar Kreta. De overgang zal niet zo groot zijn. Per kind wordt gekeken wanneer de doorstroom naar Kreta zal plaatsvinden. Het kind gaat voordat het naar Kreta gaat al af en toe boven spelen om te wennen. Per kind wordt gekeken hoelang en hoe vaak er gewend wordt. Verder laat de pedagogisch medewerker zien wat er allemaal te doen is en stelt het kind aan de andere kinderen voor en omgekeerd. Door de kleinschaligheid zal dit voor een groot deel al bekend terrein zijn met bekende pedagogisch medewerkers.
Doorstromen naar de BSO
Wanneer een kind 4 jaar is en naar de BSO van Madagascar gaat is de overgang een stukje groter. Daarom zal het kind van tevoren, nadat het contract is getekend, een keertje gaan kijken en meespelen. Het kind zal voordat hij/zij naar school gaat al een paar keer meegaan kinderen ophalen van school en op Madagascar spelen. Zo weet hij/zij ook hoe dat zal gaan. Het is belangrijk dat het kind weet dat hij of zij de pedagogisch medewerker bij school kan herkennen aan de oranje jas. Op het moment van naar school gaan kent het kind de medewerkers en de groep.
BSO Nieuwe kinderen
Voordat een kind geplaatst wordt op Het Strand heeft het de mogelijkheid om te komen wennen. Tijdens het wennen zal het kinderaantal niet boven de 22 uitkomen. Het is afhankelijk van de leeftijd, de voorgeschiedenis van het kind en het karakter van het kind hoe vaak en op welke manier een kind komt wennen. Passende wenafspraken worden met de ouders gemaakt. In ieder geval komt het kind, nadat het intakegesprek met beide ouders heeft plaatsgevonden en het contract is getekend, met één of beide ouders een uurtje kijken en/ of meespelen. Vervolgens komt het kind eventueel nog een keertje zonder zijn of haar ouders een dagdeel wennen. De pedagogisch medewerker toont interesse in het kind en vertelt wat er allemaal te doen is. Ook zal de pedagogisch medewerker de andere kinderen aan het kind voorstellen en omgekeerd. Er worden samen met de ouders afspraken gemaakt over het ophalen bij school. Het is belangrijk dat het kind weet dat hij of zij de pedagogisch medewerker kan herkennen aan de geel/oranje jas. Soms zal de ouder er de eerste keer bij willen zijn. Dit is uiteraard geen probleem.
Wennen bij doorstroom naar de volgende groep
Doorstromen van Kreta naar Madagascar
Wanneer een kind 4 jaar wordt en vanaf Kreta naar Madagascar gaat zal het kind van tevoren een keertje gaan kijken en meespelen. Wanneer een ouder niet bekend is bij Madagascar of Mauritius is het fijn als het kind met (een van de) ouders een keertje langskomt en een van de pedagogisch medewerkers daar hen een rondleiding kan geven. Het kind zal ook een keer meegaan met een pedagogisch medewerker van de BSO om kinderen op te halen van school. Zo weet hij/zij hoe het ophalen zal gaan. Op het moment dat het kind uit school meegaat naar de BSO heeft het dus al kennis gemaakt met de groep Madagascar en de pedagogisch medewerker van de groep. Het is belangrijk dat het kind weet dat hij of zij de pedagogisch medewerker bij school kan herkennen aan de geel/ oranje jas.
Doorstromen van Madagascar naar Mauritius
Wanneer een kind van Madagascar doorstroomt naar Mauritius gaat het kind gaat er van tevoren een aantal keren spelen.
Doorstromen van Madagascar of Mauritius naar Jamaica
Mocht het kind vanuit Madagascar of Mauritius doorstromen naar de Sport BSO dan zal het kind eerst kennis gaan maken. Samen met de ouder zal het kind een rondleiding krijgen en uitleg over de sport BSO. Het kind zal een keer mee gaan naar de Sport BSO en meedoen met een sportactiviteit
Drie uurregeling
Het Strand is geopend van 7.30 tot 18.00 uur.
Medewerkers van Het Strand werken 9 uur op een dag. Zij werken bijvoorbeeld van 7.30 tot 17.00 uur, van 8.00 tot 17.30 uur of van 8.30 tot 18.00 uur. Zij hebben tussen de middag een half uur pauze.
Op Texel start één medewerker om 7.30u de groep op. Om 8u start de 2e medewerker, waarna om 8.30u de 3e en 4e medewerker starten.
De Kreta start één medewerker om 7.30 de 2e en 3e medewerker starten om 8.30 uur. Alle kinderen worden bij binnenkomst geregistreerd in Bitcare. Uit eerder verkregen inzicht blijkt dat er voor 8.00 uur niet meer kinderen aanwezig zijn dan volgens de normering is toegestaan.
Het Strand voldoet aan de eisen van de Wet Kinderopvang waarin gesteld wordt dat er per dag niet meer dan 3 uur van de norm beroepskracht/ kind ratio (BKR) mag worden afgeweken.
Van 8.30 uur tot 17.00 uur wordt er buiten de pauze momenten om niet afgeweken van de norm. Medewerkers hebben 30 minuten pauze en plannen deze tussen 13u en 14.30u in. (Het kan zijn dat er in verband met onrust op de groep eerder of later pauze wordt gehouden.)
Zowel bij Texel als bij Kreta zijn er tijdens de pauze momenten minder kinderen wakker, waardoor de medewerkers evengoed voldoende in kunnen gaan op de behoefte van de kinderen. Zo blijft de emotionele veiligheid geborgen.
Om 17.00 uur gaat bij Texel de eerste medewerker naar huis, om 17.30 uur de tweede medewerker. Van 17.00 tot 18.00 uur kan de BKR overschreden worden, dit hangt af van de precieze ophaaltijden van de ouders. Kreta sluit af met 2 medewerkers.
Tijdens schoolweken wordt op de BSO voldaan aan de BKR-norm tijdens de gehele opvang periode. De medewerkers zijn ingezet vanaf ophaaltijd van school tot sluitingstijd van de BSO. Wanneer een medewerker om 8.00 uur is gestart op de dagopvang kan het zijn dat een medewerker 17.30 uur weggaat. Dan blijft de andere medewerker over. Afhankelijk van het aantal kinderen die nog aanwezig zijn wordt de norm overschreden met maximaal een half uur.
Tijdens de vakantie weken start er 1 medewerker om 7.30 uur. Uit Bitcare registraties is gebleken dat er maar weinig kinderen voor half 9 gebracht worden en de BKR van 1 op 10 niet overschreden wordt. Tijdens de pauze momenten van een half uur wordt de BKR overschreden. Om 17.00 uur kan het zijn dat de BKR overschreden wordt. Dit samen vormt niet meer 3 uur. De medewerkers houden om beurten pauze zodat de helft van het benodigd aantal medewerkers nog op de groep is.
Voor de sportclubjes brengservice tijdens schoolweken wordt maximaal een halfuur afgeweken van de BKR.
Taken beroepskracht in opleiding
Taken van een stagiair (de wijze waarop een stagiair wordt begeleid staat beschreven in het BPV-plan, welke te downloaden is op de website van Het Strand) De stagiair is net als de vaste medewerker verantwoordelijk voor de dagelijkse opvang, ontwikkeling en verzorging van een groep kinderen op Het Strand. De stagiair ressorteert hiërarchisch onder de pedagogisch medewerker, de praktijkopleider en de coördinator. Op Het Strand hebben we BOL en BBL-stagiaires en heel soms een snuffelstagiaire. Er wordt onderscheid gemaakt in de taken die de stagiaires mogen uitvoeren. Op dit moment hebben we geen vrijwilligers, maar wanneer die er wel zijn vallen ze qua taken onder de snuffelstagiaire.
- Snuffelstage (boventallig)
- BOL-stagiair (boventallig)
- BBL- stagiair (van boventallig tot intallig)
Kinderen begeleiden
Een snuffel stagiair, de naam zegt het al kijkt rond en houdt zich niet bezig met de verzorging van de kinderen. Hij/ zij mag wel bij een activiteit aanwezig zijn en ook daar meekijken. De stagiair staat nooit alleen en altijd boventallig.
De snuffel stagiair onderhoudt geen contact met ouders/ scholen en is niet aanwezig bij teamvergaderingen.
Een BOL-stagiair mag stapje voor stapje kinderen begeleiden in groepsverband of individueel. Er wordt gekeken naar de achtergrond van de stagiair. Is het een eerste tweede of derde leerjaar. Wat is de leeftijd en levenservaring van de stagiair en hoe gaat het in de groep. De stagiair staat nooit alleen en altijd boventallig.
De BOL-stagiair mag onder begeleiding van de pedagogisch medewerker een gesprek met de ouder of schooldocent voeren en is aanwezig op de teamvergadering.
De BOL-stagiair stimuleert de kinderen in hun ontwikkeling door onder begeleiding of na overleg met de praktijkopleider, activiteiten te organiseren en uit te voeren.
Een BBL-stagiair is vaak al ouder en heeft ervaring opgedaan in een andere opleiding en/of werkkring. De BBL-stagiair mag stap voor stap kinderen begeleiden. Op Het Strand starten we altijd boventallig. De BBL-stagiair staat nooit alleen. Middels een inzetbaarheidsverklaring wordt de mate van inzetbaarheid opgehoogd naar 100%. Afhankelijk van de stagiair zelf zal dit langzaam of snel gaan.
De BBL-stagiair mag eerst onder begeleiding van de pedagogisch medewerker en later zelfstandig een gesprek met de ouder of schooldocent voeren en is aanwezig op de teamvergadering.
De BBL-stagiair stimuleert de kinderen in hun ontwikkeling door in eerste instantie onder begeleiding of na overleg met de praktijkopleider, en later zelfstandig, activiteiten te organiseren en uit te voeren.
Ruimte en materiaal beschikbaar houden
De snuffel stagiair mag meehelpen de ruimte en het materiaal beschikbaar te houden zodat de kinderen in een schone en veilige omgeving kunnen verblijven.
De BOL- stagiair mag meehelpen de ruimte en het materiaal beschikbaar te houden zodat de kinderen in een schone en veilige omgeving kunnen verblijven.
De BBL- stagiair mag meehelpen en later zelfstandig de ruimte en het materiaal beschikbaar te houden zodat de kinderen in een schone en veilige omgeving kunnen verblijven. Ook het beheer en aanschaf van materiaal kan tot de taken behoren wanneer de stagiair langer bij Het Strand is.
Deskundigheid bevorderen
De stagiair begeleidt zelf geen andere stagiair.
Algemeen
De stagiair is geen mentor van de kinderen.
Alleen de BBL-stagiair doet mee aan de EHBO-training en zal als dat wenselijk is een rijvaardigheidsbewijs om op de BSO-bus te mogen rijden gaan halen.
De stagiair wordt instaat gesteld in ruimte, tijd en materiaal, om de opdrachten die hij of zij meekrijgt vanuit de opleiding, uit te voeren.