
Veiligheids- en gezondheidsbeleid algemeen ’25
Veiligheids- en gezondheid beleid kinderopvang Het Strand KDV en BSO 2025
Introductie
Voor u ligt het beleidsplan Veiligheid en Gezondheid van Het Strand. Met behulp van dit beleidsplan wordt inzichtelijk gemaakt hoe we op onze locatie werken. Met als doel de kinderen en medewerkers een zo veilig en gezond mogelijke werk, speel en leefomgeving te bieden waarbij kinderen beschermd worden tegen risico’s met ernstige gevolgen en leren omgaan met kleine risico’s. Dit beleidsplan is herschreven februari 2025.
Netta van Looij is eindverantwoordelijke voor het beleidsplan Veiligheid en Gezondheid. Een beleid komt in de praktijk echter pas goed tot zijn recht als alle medewerkers zich betrokken voelen en het beleid uitdragen. Daarom zal er tijdens elk teamoverleg een thema, of een onderdeel van een thema, over veiligheid of gezondheid worden besproken. Dit om continu in gesprek te blijven over het beleid. Zo blijven we scherp op onze werkwijzen, kunnen we monitoren of genomen maatregelen wel of niet effectief zijn en kunnen we bij veranderingen in de omgeving of situatie, zoals bij verbouwingen of veranderingen in de inrichting, direct controleren of het beleid al dan niet moet worden aangescherpt.
Missie, visie en Doelstelling
Missie
Wat is er leuker dan Het Strand?
Niets toch?
Het Strand geeft je een gevoel van vrijheid.
Je herkent Het Strand meteen, en toch is het altijd anders, het verveelt nooit.
Of het nu zonnig is of stormt.
Je kunt er je eigen fantasie kwijt.
Zo is het ook bij kinderverblijf Het Strand.
Wij geven kinderen vrijheid om te ontdekken. Wij doen dit in een uitdagende maar veilige en gezonde kinderopvang. Dit doen we door:
– kinderen af te schermen van grote risico’s
– kinderen te leren omgaan met kleinere risico’s
– kinderen uit te dagen en te prikkelen in hun ontwikkeling
Visie:
In de leeftijd van 3 maanden tot 12 jaar maken kinderen een enorme ontwikkeling door. Een warme en stimulerende omgeving helpt een kind te “groeien”. Kinderverblijf Het Strand biedt die omgeving graag aan. Naast de natuurlijke groei heeft ook ieder kind zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. Elk kind is anders. Het heeft andere interesses en mogelijkheden. De pedagogisch medewerkers kijken naar de behoefte van het kind en spelen daarop in. Een veilige en gezonde leef- en speelomgeving vormt de basis van dit alles.
Doelstelling:
Leuke kinderopvang bieden aan kinderen in de leeftijd van 3 maanden totdat ze de basisschool verlaten. Ouders de mogelijkheid geven om zonder zorgen te gaan werken of studeren, want als de kinderen het leuk hebben voelt dat voor de ouder heel prettig.
Vanuit de wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang dienen wij een beleid te creëren ten aanzien van Veiligheid en Gezondheid waar alle medewerkers zich verantwoordelijk voor voelen. De belangrijkste aandachtspunten binnen het vormgeven van het beleid zijn:
1) het bewustzijn van mogelijke risico’s,
2) het voeren van een goed beleid op grote risico’s en
3) het gesprek hierover aangaan met elkaar en met de externe betrokkenen.
Dit alles met als doel, een veilige en gezonde omgeving te creëren waar kinderen onbezorgd kunnen spelen en zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Huisvesting en binnenmilieu
Het Strand heeft 1eigen pand aan de Amersfoordtlaan en 2 huurpanden in de speeltuin en bij de voetbalvereniging.
De panden voldoen aan de richtlijnen m.b.t. het aantal vierkante meters per kind. In elk pand zijn bouwkundige maatregelen genomen om risico’s te beperken zoals vingersafe ’s en radiator ombouw, kinderveilige stopcontacten. De (inrichting van de) binnen- en buitenruimtes sluiten aan bij de leeftijd van de kinderen, de (pedagogische) visie van de organisatie en de veiligheidseisen van de brandweer en GGD.
Het stenen gebouw, begane grond, 1e en 2e verdieping, een voormalig hoofdonderwijzers villa, aan de Amersfoordtlaan is goed geïsoleerd en voorzien van WTW-units en zonneschermen. De afgeschermde tuin is veilig voor de kinderen. De inrichting sluit aan bij de leeftijd van de kinderen.
Het houten gebouw, begane grond, in de speeltuin en de directe buitenruimte waar de kinderen verblijven zijn veilig. Het is een gebouw met een schuin dak. Er zijn rolluiken bij een aantal ramen. Er is centrale verwarming. In de winter is het pand goed warm te krijgen. In de zomer kan het warm worden. We kunnen de rolluiken sluiten om de zon buiten te houden en gebruiken ventilatoren om te koelen.
Het deels houten gebouw, begane grond, bij de voetbalvereniging is een oud gebouw. De ramen zijn aan de schaduwkant gesitueerd.
Brandveiligheid en ontruimingsplan
Het Strand heeft voor elk gebouw een ontruimingsplan. Bij de Amersfoordtlaan is een brandmeldcentrale en in de speeltuin en voetbalvereniging gebruiken we een fluitje om te waarschuwen. Elk pand heeft blussers en een brandslanghaspel.
De panden hebben deuren die vanuit binnen zonder sleutel te openen zijn.
Het ontruimingsplan wordt 1 keer per jaar geoefend met de kinderen.
De brandblusmiddelen worden jaarlijks gecontroleerd.
Veiligheid en personeel
Medewerkers die in de kinderopvang willen werken moeten een VOG aanvragen. De medewerker wordt in het personenregister ingeschreven en continue gescreend. Het Strand koppelt vervolgend de medewerker aan het bedrijf.
Het vaste gezichten criterium
Op Het Strand werken we met vaste gezichten.
Bij Het Strand werken wij met vaste invallers op de groepen, die de kinderen goed kennen, mocht het niet lukken met een ‘vast gezicht’ als invaller.
3 uurs regeling/ De Beroepskracht Kind Ratio (BKR)
Op Het Strand hanteren we de 3 uursregeling. Medewerkers werken 9 uur en hebben een ½ uur pauze. We zijn van 8.30 tot 18.00 uur geopend.
Vierogen beleid
Om de veiligheid van kinderen niet in gevaar te brengen heeft het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid gesteld dat het onacceptabel is als kinderen van 0 tot 4 jaar, lang met 1 volwassenen buiten het gezichts- en/of gehoorveld van andere volwassenen op een groep zijn. Op het Strand zijn al tijdens de verbouwing diverse maatregelen genomen om de groepen transparant te maken. Verder zijn er met het team maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. De regels hebben betrekking op het niet alleen staan, binnenlopen, open deuren en een transparante aanspreek cultuur. De maatregelen zijn met de oudercommissie besproken.
Op de groep Texel zijn de volgende maatregelen van toepassing:
Er is altijd meer dan één pedagogisch medewerker aanwezig in het pand.
Pedagogisch medewerkers gaan altijd met z’n tweeën (of meer) op stap met de kinderen.
Pedagogisch medewerkers lopen regelmatig elkaars groepsruimtes binnen.
De groepen ontmoeten elkaar buiten in de tuin.
De manager komt regelmatig binnen in de groepsruimtes.
Ouders komen regelmatig binnen op de groep.
Er zijn doorzichtige afscheidingen tussen groepsruimtes (de serre en de groep).
Er zijn doorzichtige afscheidingen tussen de groep, de serre en het trappenhuis.
Er is een doorzichtige afscheiding tussen groepsruimtes en verschoonruimte.
Vanuit de keuken kijk je de groep in.
Het glas dient transparant te blijven en niet volgeplakt te worden met werkjes.
Er heerst een transparante aanspreekcultuur.
Op de groep Kreta zijn de volgende maatregelen van toepassing:
Er is meestal meer dan één pedagogisch medewerker aanwezig in het pand.
De groepen ontmoeten elkaar buiten in de tuin.
Pedagogisch medewerkers lopen regelmatig elkaars groepsruimtes binnen.
De manager komt regelmatig binnen in de groepsruimtes.
Ouders komen regelmatig binnen op de groep.
Er zijn doorzichtige afscheidingen tussen groepsruimtes van Kreta en Ibiza.
Het glas dient transparant te blijven en niet volgeplakt te worden met werkjes.
Er heerst een transparante aanspreekcultuur.
Antipestbeleid
Op Het Strand streven we ernaar dat iedereen zich prettig voelt. Dat is makkelijker in
een omgeving waar niet gepest wordt. Het Strand een (anti)pestbeleid opgesteld.
U kunt het Antipest beleid downloaden
Achterwacht
Een achterwacht is in twee situaties nodig:
- Er is één pedagogisch medewerker op de locatie, waarbij wordt voldaan aan de BKR. In deze situatie moet een volwassene op afroep beschikbaar zijn doe binnen 15 minuten op de locatie kan zijn. Deze persoon is tijdens opvangtijden altijd telefonisch bereikbaar.
- Er is één pedagogisch medewerker op de locatie, waarbij nietaan de BKR wordt voldaan (drie-uursregeling). In deze situatie moet een tweede volwassene op de locatie aanwezig zijn. De afwijkende inzet mag op de dagen van de week verschillen, maar niet per week verschillen.
De persoon die kantoordienst heeft is bereikbaar als achterwacht: Netta, Martin, Sophie, Koen, Jules en Caroline.
De telefoonnummers zijn bij de medewerkers bekend.
Een kinder- en EHBO-diploma
Op de groep gebruiken we de EHBO app Om adequaat te kunnen handelen bij incidenten is het noodzakelijk dat er tijdens openingsuren op elke locatie minimaal één volwassene aanwezig is met een geldig en geregistreerd certificaat voor kinder-EHBO. Op onze locatie doen we er alles aan om te voorkomen dat een kind letsel oploopt als gevolg van een ongeluk(je). Toch is dit helaas niet geheel te voorkomen. Daarnaast kunnen zich andere calamiteiten voordoen, waardoor EHBO noodzakelijk is
Gezonde kinderopvang
Het Strand is een gezonde Kinderopvang.
Alle locaties hebben een grote buitenruimte waar kinderen volop kunnen bewegen. Er is veel groen. De eigen locatie is rookvrij en ook de speeltuin en de sportvelden zijn rookvrij.
Er is een vast schoonmaakrooster. De groepen hebben een gezellige uitstraling. De kinderen ontmoeten elkaar en krijgen een band met elkaar. De vaste medewerkers zijn empathisch en zorgen ervoor dat er een prettige sfeer heerst waar kinderen zich veilig voelen. Op Het Strand wordt gezonde voeding aangeboden. Kinderen krijgen dagelijks vers fruit aangeboden en drinken thee en water. Kinderen krijgen de mogelijkheid om voldoende te bewegen. De groep is zo ingericht dat er verschillende mogelijkheden zijn om fysiek bezig te zijn, maar ook plekken waar rustig gespeeld kan worden. Er is een vast dagprogramma waarbij sport of spel activiteit zijn opgenomen. Als het thema zich ervoor leent wordt er een kort filmpje gebruikt. Muziek wordt ook alleen functioneel ingezet.
Voedingsbeleid
Vrijwel alle kinderopvangorganisaties werken met voedsel. Denk aan het geven aan warme maaltijden of lunch, tussendoortjes of andere hapjes tijdens de opvang. Werken met voeding gaat gepaard met risico’s. Na een toiletbezoek kunnen bijvoorbeeld micro-organismen die ziekten verwekken worden overgedragen van kinderen of medewerkers op voedsel. Als de temperatuur van een koelkast of een diepvriezer niet goed is ingesteld kunnen etenswaren bederven, wat kan leiden tot een voedselinfectie of voedselvergiftiging. Voor jonge kinderen is sprake van een vergroot risico. Een goede hygiëne is daarom extra belangrijk in de kinderopvang.
Hygiënecode kleine instellingen
Medewerkers in de kinderopvang moeten bij het bereiden of behandelen van etenswaren en levensmiddelen rekening houden met (wettelijke) richtlijnen voor voedselveiligheid. De richtlijnen en regels voor de kinderopvang zijn opgenomen in de Hygiënecode voor kleine instellingen. Het Strand werk met de hygiëne code voor kleine instellingen.
Download Hygiënecode voor kleine instellingen
Bestellen
• Voeding wordt voornamelijk bij Albert en Picknick besteld.
Albert en Picknick vervoeren de boodschappen op verschillende temperaturen in de bestelwagens. De diepvries artikelen worden vervoerd in een isolatie box. In deze box zit zogenaamd droogijs. Diepvries artikelen komen altijd diepgevroren aan.
Andere voeding
Voorbereiding:
- De kinderen wassen hun handen met water en zeep voor het eten en na toiletbezoek.
- Pedagogische medewerkers wassen hun handen met water en zeep voor het eten en voor het bereiden van voeding, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na toiletbezoek en na het verschonen van kinderen.
- Ingevroren producten ontdooien we afgedekt in de koelkast of in de magnetron op ontdooistand.
- We zorgen ervoor dat het aanrecht, keukengerei en snijplanken schoon zijn.
- Groente en fruit wassen we om stof en vuil te verwijderen.
Klaarmaken:
- We houden rauwe producten gescheiden van bereid eten.
- Warm eten verhitten we goed, vooral vlees, kip, eieren en vis.
- We verwerken geen rauwe eieren in gerechten die niet verhit worden.
- Restjes verhitten we door en door. • Het eten scheppen we enkele keren om tijdens opwarmen in de magnetron. Bewaren:
- We maken gebruik van stickers om de datum waarop het product geopend is te vermelden. Verpakkingen sluiten we direct na gebruik. We gebruiken afsluitbare bakjes om eten te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en schadelijke stoffen.
- Bederfelijke producten, zoals vleeswaren, leggen we direct na gebruik weer in de koelkast (4 ˚C). We gooien deze producten weg als de ‘te gebruiken tot’-datum is verlopen.
- Restjes verdelen we in kleinere porties, laten we afkoelen en zetten we binnen 2 uur in de koelkast. We bewaren restjes maximaal 2 dagen in de koelkast.
- Kannen water met fruit bewaren we afgedekt in de koelkast.
- Staat op een product ‘Gekoeld bewaren’ dan hoort het in de koelkast. Producten met het bewaaradvies ‘koel bewaren’ bewaren we in een donkere ruimte bij een temperatuur van 12 tot 15˚C.
- Producten die de ‘ten minste houdbaar tot’-datum hebben overschreden, gebruiken we alleen als de verpakking onbeschadigd is en/of de aanblik, de geur en de smaak van het product goed zijn.
Afvoeren afval
We scheiden afval in papier, plastic, glas en rest afval. Het restafval wordt dagelijks geleegd in de containers buiten. Glas, papier en plastic worden minimaal wekelijks weggebracht.
Vaste en rustige eetmomenten
Wij hanteren vaste eettijden. Dit zorgt voor een herkenbaar ritme en dat levert de kinderen rust op. We eten samen aan tafel. Dit is gezellig en het zorgt voor duidelijke eetmomenten. We nemen rustig de tijd om te eten en zorgen voor een fijne sfeer, maar we tafelen niet te lang. Onze pedagogisch medewerkers geven het goede voorbeeld aan tafel. Zij eten samen met de kinderen, ze begeleiden de kinderen bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie. Onze pedagogisch medewerkers bepalen wanneer het kind eet, het kind bepaalt uit een gezond voedingsaanbod wat het eet en hoeveel het daarvan eet. Wij dringen geen eten op.
Allergieën of andere individuele afspraken
Wij houden rekening met allergieën van kinderen. Er is ook ruimte om individuele afspraken te maken wanneer het noodzakelijk is om af te wijken van het voedingsbeleid, bijvoorbeeld bij een dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging.
Voedingsaanbod voor kinderen van de peuteropvang
Voor de kinderen is het uitgangspunt dat er voornamelijk Schijf van Vijf producten worden aangeboden zodat er een gezond en gevarieerd aanbod is.
Tijdens thema’s of feestdagen kunnen we van dit voedingsaanbod afwijken.
Wij hanteren onderstaande algemene uitgangspunten:
Wij geven water:
- Wij geven de kinderen water (met soms een schijfje sinaasappel of ander fruit). Daarnaast bieden
we lauwe (vruchten)thee zonder suiker aan.
Smeersel:
• Kinderen tot 4 jaar kunnen het beste (dieet)margarine eten. In (dieet)margarine zitten vooral goede vetten, die kinderen in hun eerste levensjaren hard nodig hebben.
Vooral Schijf van Vijf beleg:
• Als beleg bieden wij vooral Schijf van Vijf producten aan voor op de wrap of mais wafel. Een enkele keer hebben wij beleg buiten de Schijf van Vijf. Wij zorgen er dan voor dat het beleg mager is en niet te veel calorieën en ongezonde vetten bevat. Ook letten we op de hoeveelheid suiker en zout.
Geen gewone kaas en smeerkaas:
• Wij bieden tot 4 jaar geen gewone (harde) kaas en smeerkaas aan. Hier zit namelijk veel zout in. Als alternatief geven we (light)zuivelspread, cottage cheese, Hüttenkäse, of smeerkaas kids.
Geen rauw vlees:
• Wij geven kinderen geen producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Wij geven ook geen rauwe of voorverpakte gerookte vis. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Notenpasta of pindakaas zonder suiker en zout:
• Als er een kind met een ernstige allergie voor pinda’s of noten in de groep zit, maken we hier specifieke afspraken over. Dit is in overleg met en goed bevonden door de ouders, en eventueel de behandelend arts van het kind.
Eet en drinkpatroon
Er staat altijd een kan water en een paar bekers klaar. Ten tijde van wespen eten we zoveel mogelijk binnen. We serveren buiten geen zoetigheid.
Gemiddelde hoeveelheden We volgen op Het Strand de gemiddelde dag voeding van kinderen per leeftijdsgroep geadviseerd door Het Voedingscentrum. We houden er rekening mee dat dit inclusief eten en drinken is dat kinderen de rest van de dag thuis krijgen. De hoeveelheden zijn gemiddelden en dienen als richtlijn voor pedagogisch medewerkers. De hoeveelheden passen we aan op de behoeften van elk kind in overleg met ouders.
Tijdens feestdagen of thema’s zoals Sinterklaas kunnen we van dit patroon afwijken.
Traktaties:
Bij de kinderopvang verzorgen ouders zelf een traktatie wanneer hun kindje een feestje geeft. De traktaties zijn klein en er worden geen cadeautjes aan de andere kinderen uitgedeeld. Op de BSO mag de jarige uit de verjaardagstrommel tracteren.
Beleid ziekte en medicijnen 2025
- Gebruik de kiddie app die op de i pad staat
• Allergieën en vaccinaties worden op het kind gegevens formulier ingevuld en op de Bitcare ingevuld.
• Vul in op Bitcare als een kind ziek.
• Vraag goed door wat een ziek kind mankeert aan ouders.
• Voorkom misverstanden door een schriftelijke overdracht. - Geef alleen medicijnen die in de originele verpakking met bijsluiter worden aangeleverd
• Lees de bijsluiter voor het verstrekken van het medicament
• Leg vast wie de medicijnen verstrekt, maak één persoon hiervoor verantwoordelijk
• Noteer toediening in de Bitcare zodat wordt voorkomen dat een medicijn twee keer wordt toegediend. - Zorg ervoor dat gezondheidskenmerken zoals allergieën en bijzonderheden op dit vlak in het dossier van het kind zijn vastgelegd op de Bitcare.
- Geef medicijnen niet voor het eerst in kindercentrum, verstrek alleen medicamenten die al eerder thuis verstrekt zijn
• Controleer de houdbaarheidsdatum van het medicijn voordat het toegediend wordt
• Bewaar medicijnen in de originele verpakking en zo nodig in de koelkast - We hebben een afspraak met de huisartsenpost in de buurt, zodat we in geval van calamiteiten hierop terug kunnen vallen
- We geven alleen pijnstillers of koortsverlagende medicijnen op doktersadvies.
- Indien nodig heeft een kind een medisch dossier.
Zieke medewerker:
• In het geval van buiktyfus, paratyfus, bloederige diarree en open tbc mag groepsleiding niet komt werken
• overleg bij een mogelijk besmettelijke ziekte zoals diarree of huiduitslag met Arboarts
- Van de groepsleiding die ziek van vakantie terugkomt (en dus nog geen kinderen heeft kunnen besmetten) moet worden overwogen of hij/zij wel op de groep wordt ingezet
Vlekjesziekten zijn meldingsplich7g op basis van artikel 26 Wet publiek gezondheid, wanneer er twee personen of meer binnen twee weken dezelfde uitslag hebben.
Diarree is een melding plichtige ziekte op basis van artikel 26 Wet publieke gezondheid wanneer er meerdere personen op de groep diarree hebben.
Op advies van de GGD mag Het strand zieke kinderen weren.
Hygiëne
Het Strand volgt de meeste richtlijnen van Het RIVM.
Op Het Strand houden we de regel aan dat medewerkers korte verzorgde nagels mogen hebben, eventueel met nagellak. Wanneer een medewerker kunstnagels heeft moet ze tijdens het bereiden van eten en drinken en tijdens de verschoningen handschoentjes dragen. Daarnaast is het gebruikelijke handenwassen voor en na de diverse genoemde handelingen ook verplicht, dit geldt voor alle medewerkers, met of zonder nagelbewerkingen.
Bij infectieziekten volgen we de richtlijnen van het RIVM
Hitte protocol
Het Strand is verplicht om de hitte binnen en buiten het pand in kaart te brengen en eventuele maatregelen te nemen. In de zomer mag het maximaal 27 graden zijn in de groep. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf acties ondernemen als ze het te heet hebben. Het risico tijdens hitte bij jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat kinderen niet te warm gekleed zijn, niet verbranden, meer te drinken krijgen en rustiger aan doen.
Welke klachten kan een kind krijgen bij hitte?
Kinderen worden sneller vermoeid, klagen over hoofdpijn en krijgen concentratieproblemen. Soms gaan ze sneller ademen, lijken ze benauwd. In ernstige situaties kan het lichaam uitdrogen en oververhit raken door verlies van te veel vocht en een stijgende lichaamstemperatuur. Wees extra alert op uitdroging bij kinderen bij:
- Overvloedig zweten
- Droge mond
- Minder naar de wc gaan/minder plasluiers (met donkergekleurde urine)
- Duizeligheid, misselijkheid/ braken of spierkrampen
- Huilen, in ernstigere gevallen zonder tranen
- Verminderde lichamelijke activiteit, lusteloos of slaperig, in het ergste geval raken kinderen bewusteloos
Vertoont een kind deze verschijnselen? Breng het kind dan naar een koele plek en laat het drinken, als het daartoe in staat is. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de situatie niet verbetert.
Wat doet Het Strand om hitte overlast te beperken?
- We doen de zonwering/ rolluiken naar beneden.
- We laten ramen en deuren dicht, wanneer het buiten warmer is dan binnen.
- Wij bieden de kinderen vaak water te drinken aan.
- We doen geen intensieve bewegingsactiviteiten. We zoeken een koele plek op. Soms is het binnen prettiger vertoeven dan buiten.
- We laten kinderen niet te lang in de zon spelen en smeren de kinderen vooraf in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
- We zoeken verkoeling met waterspelletjes en zwembadjes.
- We gebruiken ventilatoren in de ruimtes.
- We gaan eerder op de dag naar buiten.
Vaccinatie
Op Het Strand inventariseren we welke kinderen zijn ingeënt. Het is een van de vragen op het kind gegevens formulier. Zo hebben wij in beeld hoeveel kinderen binnen de organisatie het rijksvaccinatieprogramma volgen.
Meldcode kindermishandeling
Het Strand werkt met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling inclusief het afwegingskader hoe om te gaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Wanneer een kinderopvangorganisatie signalen krijgt van kindermishandeling of grensoverschrijdend gedrag, is het belangrijk dat de organisatie en de medewerkers hier op een professionele manier mee omgaan. Deze signalen kunnen gaan over kindermishandeling in de thuissituatie, een geweld- of zedendelict door een medewerker van de kinderopvang of seksueel grensoverschrijdend gedrag door kinderen op de opvang. De Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals met het signaleren en handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld of kindermishandeling, en is wettelijk verplicht.
Om invulling te geven aan de meldcode kun je gebruik maken van het protocol ‘kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag’ voor de kinderopvang. Dit protocol is door de sectorpartijen opgesteld om handvatten te bieden in situaties van (vermoedens van) kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag. Dit protocol is speciaal toegeschreven op de kinderopvangbranche en is bedoeld voor iedereen die erin werkzaam is.
Download Protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag mei 2024
Activiteiten buiten de kinderopvang
Vooralsnog hebben we geen beleid ten aanzien van activiteiten buiten de speeltuin voor de peuteropvang. We starten met activiteiten binnen de opvanglocatie en de tuin. Wanneer de kinderen buiten de afgeschermde tuin in de speeltuin gaan spelen krijgen ze oranje shirts of jasjes aan van Het Strand. We spelen niet aan de kant van de stenen waar het hek open is, maar aan de andere kant. Er is altijd een PM’er bij de kinderen om toezicht te houden of om het spel te leiden.
Beleidscyclus
Jaarlijks wordt een aandachtspunt vastgesteld aan de hand van het veiligheid- en gezondheidsplan. Op de agenda van de teamvergaderingen komt het onderwerp ter sprake.
Een vast agendapunt van de vergadering is:
Tip- Topkaartjes
ARBO
Onveilige situaties, bouwkundige problemen worden direct doorgegeven aan de coördinator. De coördinator geeft het door aan de eigenaar van het pand. Kapot speelgoed wordt direct weggegooid.
Veiligheid en regels worden standaard aan het begin van het schooljaar met de kinderen besproken of in een thema verwerkt.
Veilig vervoer
Het Strand heeft 2 BSO bussen.
De BSO-bussen worden bestuurd door medewerkers die een rijvaardigheidstest hebben afgelegd. Er zijn veilige routes vastgelegd. De medewerkers met een rijvaardigheidsbewijs zitten samen in een appgroep waarin de routes zijn vastgelegd.
Vooralsnog zullen de kinderen van Zanzibar niet met de BSO-bus gaan.
Privacy
Zie privacy policy m.b.t. tot persoonlijke gegevens bij de downloads op de website van www.hetstrand.net
Wij vragen de ouder in het intakegesprek of het kind op de foto mag op Bitcare.
Fysieke veiligheid
Grote risico’s
leiden tot ernstige ongevallen, incidenten of gezondheidsproblemen. We hebben de risico’s onderverdeeld in drie categorieën;
- fysieke veiligheid
- sociale veiligheid
- gezondheid
Per categorie hebben we de belangrijkste risico’s benoemd met de daarbij behorende maatregelen die zijn of worden genomen om het risico tot het minimum te beperken.
Fysieke veiligheid
Ten aanzien van fysieke veiligheid hebben we de volgende risico’s gedefinieerd als grote risico’s:
- Kind komt met vingers tussen de deur
Alle deuren die een risico vormen zijn beveiligd d.m.v. vingersafe ‘s. Deze worden continu gecontroleerd op beschadigingen en werking. Indien nodig worden deze vervangen.
2. Vallen van hoogte
Kinderen worden gewezen op de gevaren van klimmen op attributen die daar niet voor bestemd zijn. We blijven dit benoemen en laten zien waar ze wel mogen klimmen en klauteren.
3. Verstikking
Op iedere groep wordt er gekeken, naar het aanwezige speelgoed en of hier gevaar is voor kinderen om het speelgoed in hun mond te nemen en zich te verslikken/stikken. Speelgoed wat niet geschikt is voor de leeftijdscategorie wordt direct weggegooid. Speelgoed wordt bij het schoonmaken ook altijd gecontroleerd op losse onderdelen.
Als we denken aan verstikking/verslikking bij het eten, houden we rekening met wat er aangeboden wordt. Kleine kinderen krijgen bijv. halve druiven en halve tomaatjes.
-
Vergiftiging
Op Het Strand zijn de schoonmaakmiddelen hoog opgeborgen of achter slot is. -
Verbranding
Er wordt op de peuteropvang soms gekookt. De kinderen mogen nooit zonder toestemming en alleen de keuken in. De pedagogisch medewerkster is tijdens het koken ten alle tijden in de keuken. Thee wordt bewaard in een thermoskan. Wanneer de PM’ers thee/koffie/warme dranken drinken worden deze op hoogte of in de kast buiten bereik van de kinderen weggezet.6. Verdrinking
Kinderen van zijn nooit zonder toezicht aan het spelen met de waterpomp. -
Kind komt in aanraking met elektriciteit
De stopcontacten zijn voorzien van een beveiliging. -
Struikelen en uitglijden
Om te voorkomen dat kinderen, PM’ers of ouders struikelen of uitglijden zorgen we ervoor dat er een open speelruimte is gecreëerd, waarbij de vaste meubels niet in het looppad of centraal inde speelruimte worden geplaatst. We maken op de groep wel gebruik van speelkleden, deze worden zo neergelegd dat ze niet kunnen verschuiven. Natte plekken op de vloer worden direct droog gemaakt.9. Bezeren aan oneffenheden in muren en meubilair
Er wordt continu gecontroleerd op oneffenheden en meubilair, zoals uitstekende spijkers, schroeven. Meubilair wordt gecontroleerd op scherpe hoeken en randen of beschadigingen die een risico vormen. Er wordt indien nodig direct actie ondernomen. Het meubilair is degelijk en veilig.
- Tenslotte
We leren kinderen welke regels en gevaren er zijn. We laten kinderen zelf ontdekken. Wanneer een kind ergens niet zelfstandig op kan klimmen dan helpen we niet. We laten de kinderen onder begeleiding/ toezicht ontdekken en oefenen. Maar kinderen mogen ook zelf met vrienden ontdekken en onze hulp inschakelen wanneer ze er samen niet uitkomen. Vrijheid en zelfstandigheid en vriendelijke begeleiding bevordert het zelfvertrouwen van het kind.
Sociale veiligheid
Ten aanzien van sociale veiligheid hebben we de volgende risico’s gedefinieerd als grote risico’s:
1. Grensoverschrijdend gedrag
Het Strand hanteert de beroepscode kinderopvang
Beroepscode kinderopvang
De beroepscode is verdeeld in 4 hoofdstukken.
- Hoofdstuk 1: hierin staan de algemene uitgangspunten bij de beroepsuitoefening.
- Hoofdstuk 2: gaat over de pedagogisch medewerker in relatie tot het kind en de ouder.
- Hoofdstuk 3: hierin staat de relatie tot collega’s en anderen centraal.
- Hoofdstuk 4: beschrijft de rol van de pedagogisch medewerker in relatie tot de samenleving.
Download de beroepscode kinderopvang
-
Kindermishandeling.
Het Strand hanteert het protocol kindermishandeling.
Lees hier meer over de meldcode.
- Vermissing
Wanneer je ontdekt dat een kind ontsnapt is aan het toezicht oog van de medewerker onderneem dan de volgende stappen:
- Meld bij je naaste collega van de groep dat je een kind mist. Draag de zorg van de andere kinderen over aan je collega, zodat je je kunt richten op het vermiste kind.
- Blijf kalm, denk helder na. Wanneer heb je het kind voor het laatst gezien? Wat was het kind aan het doen? Waar zou het mis kunnen zijn gegaan?
- Bekijk eerst goed het hele gebouw. Roep ondertussen het kind. Kijk ook op plaatsen waar kinderen zich kunnen verbergen. Het kan voorkomen dat een kind zich verstopt en dan in slaap valt.
- Schakel meerdere collega’s in om te helpen zoeken.
- Vraag een collega die niet aan het zoeken is de leidinggevende op de hoogte te
brengen. Deze neemt contact op met de ouders.
- Als het kind niet in het gebouw te vinden is, ga dan buiten zoeken. Neem de telefoon
mee, zodat je bereikbaar bent, en een foto van het kind bij je hebt op Bitcare.
- Zoek eerst op plaatsen waar het kind gevaar loopt, voor je gaat kijken op plaatsen
waar het kind vermoedelijk geen gevaar loopt. Denk aan een vijver of zwembad,
sloten of op straat of bij andere plaatsen.
- Vraag aan voorbijgangers of zij een kind hebben gezien.
- Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. De politie zal u onder andere vragen om
een recente kleurenfoto van de vermiste, een duidelijke omschrijving van kleding en uiterlijke kenmerken. Wanneer de vermiste voor het laatst gezien is en/of waar de vermiste voor het laatst had moeten zijn. Ook zal de politie vragen naar de omstandigheden die mogelijk spelen. Op basis van de gegevens die u verstrekt bij de
aangifte, beslist de politie welke verdere acties nodig zijn en wanneer die plaatsvinden. Is er sprake van een noodsituatie die onmiddellijk actie van de politie vereist? Bel dan 112. Bel in de andere gevallen met de algemene meldlijn van de politie op 0900-8844 en vertel wat er aan de hand is.
Als het vermiste kind terecht is:
• Informeer je de politie als deze ingeschakeld is.
• Informeer je vervolgens alle andere betrokkenen die weten dat het kind vermist is.
- Is het belangrijk om na te gaan wat de reden voor de vermissing was, zodat een herhaling voorkomen kan worden.