
V Vacature, Vaccinatie, Veiligheid en gezondheidsbeleid, Vertrouwenspersoon, Vermissing, Veilig slapen, Voedingsbeleid, Verjaardag, Vervoer
Vacature Vaccinatie Veiligheid en gezondheidbeleid Vertrouwenspersoon. Vermissing
Veiligslapen Voedingsbeleid Verjaardag, traktatiebeleid Vervoer
Vacature
BSO medewerker gezocht.
Op onze (jungle) groepen Madagascar en Mauritius, de BSO groepen van Het Strand in de speeltuin zijn we opzoek naar een collega. Durf jij dit avontuur aan te gaan? Het aantal middagen zijn bespreekbaar. Stuur dan een mail naar bso@hetstrand.net.
Invalkracht KDV en BSO
We hebben altijd ruimte voor een enthousiaste invalkracht. Lijkt het jou leuk om deel uit te maken van Het Strand team?
Stuur dan snel een mail naar: info@hetstrand.net.
Van brancheorganisatie Kinderopvang
De vaccinatiegraad is in Nederland gestaag aan het dalen. In 2018 was de landelijke vaccinatiegraad nog maar 92,9%. De Wereldgezondheidsorganisatie acht een vaccinatiegraad van 95% noodzakelijk om een zeer besmettelijke ziekte als de mazelen uit te bannen. Mede door deze zorgelijke ontwikkeling worden kinderopvangorganisaties steeds vaker geconfronteerd met de wens van ouders met wel gevaccineerde kinderen om de niet-gevaccineerde kinderen kinderopvang te weigeren.
In Nederland bestaat er geen vaccinatieplicht zoals die in de ons omringende landen wel bestaat. Het is daarom juridisch onduidelijk of een kinderopvangorganisatie niet-gevaccineerde kinderen mag weigeren. Lange tijd was de overheersende mening dat kinderen een recht op opvang hebben ongeacht of ze wel of niet zijn gevaccineerd. Langzaam is deze overtuiging aan het veranderen naar dat een besmetting met een dodelijke kinderziekte als de mazelen op een kindercentrum voorkomen moet worden.
Standpunt van BK
De dalende vaccinatiegraad is ook voor BK een punt van zorg. De vaccinatiegraad moet weer op een verantwoord niveau (meer dan 95%) komen. De eerste verantwoordelijkheid hiervoor ligt echter niet bij de kinderopvang, maar bij de overheid en bij ouders. De kinderopvang kan hier wel op verschillende manieren een ondersteunende rol in spelen. Bijvoorbeeld door het aangaan van gesprekken met ouders, het geven van voorlichting of het beschikbaar stellen van de locatie aan andere voorlichtende partijen.
Initiatiefwetsvoorstel D66 voor weigeringsbeleid
D66 heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen voor een wetsvoorstel met als doel het wegnemen van zorgen van ouders over mogelijke besmetting van hun kinderen op kinderopvangcentra, in het bijzonder met mazelen. Het wetsvoorstel moest mogelijk maken dat kinderopvangorganisaties kunnen bepalen dat zij alleen of bijna alleen kinderen toelaten die aantoonbaar deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Hetzelfde geldt voor het personeel van deze kinderopvangorganisaties. Ouders zouden dan kunnen kiezen voor een opvangvoorziening waar uitsluitend gevaccineerde kinderen worden opgevangen of een die mogelijk ook niet-gevaccineerde kinderen opvangt.
Initiatiefwetsvoorstel verworpen
Het initiatiefwetsvoorstel van D66 heeft het uiteindelijk niet gehaald. De Eerste Kamer heeft het voorstel in 2022 verworpen. In de tijd tussen de behandeling in de Tweede Kamer, waar het voorstel met een ruime meerderheid was aangenomen, en behandeling in de Eerste Kamer, zijn de vaccinaties tegen COVID-19 onderdeel geworden van het Rijksvaccinatieprogramma. De coronavaccinatie viel daarmee ook binnen de scope van het wetsvoorstel. Om die reden heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel uiteindelijk niet aangenomen.
Door het niet aannemen van het wetsontwerp blijft ook de juridische kant van het wel of niet weigeren op basis van vaccinatie onzeker. Er blijft in Nederland geen wettelijke vaccinatieplicht en in de wet is ook niet (duidelijk) opgenomen dat een houder een kind mag weigeren, omdat het niet gevaccineerd is. Ook de jurisprudentie geeft hierover geen uitsluitsel.
Huidige situatie
Minister Van Gennip van SZW heeft op vragen van de Tweede Kamer laten weten dat zij na het sneuvelen van het wetsontwerp in de Eerste Kamer geen plannen heeft op korte termijn nieuwe wetsinitiatieven te nemen. Wel heeft ze aangegeven met de kinderopvangbranche gezamenlijk te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om via de kinderopvang ouders te informeren over vaccinaties. Deze verkenningen worden in 2023 uitgevoerd.
Door het uitblijven van concrete maatregelen blijven kinderen ook op de kinderopvang een risico lopen besmet te worden met een besmettelijke kinderziekte. De mazelen is een treffend voorbeeld. Voor kinderen kunnen de mazelen dodelijk zijn. Kinderen kunnen tot de leeftijd van 14 maanden niet tegen de mazelen gevaccineerd worden. Zij zijn dus niet beschermd als een ongevaccineerd kindje op de groep besmet raakt met de mazelen.
Volgens een aantal advocaten is het daarom binnen de huidige wetgeving wel mogelijk om kinderen die niet tegen de mazelen zijn ingeënt, te weigeren op locaties waar ook kinderen onder de 14 maanden worden opgevangen. Dit is echter nog niet bevestigd of ontkracht door een rechterlijke uitspraak.
Op Het Strand inventariseren we welke kinderen zijn ingeënt. Het is een van de vragen op het kindgegevensformulier. Zo hebben wij in beeld hoeveel kinderen binnen de organisatie het rijksvaccinatieprogramma volgen.
Veiligheid- en gezondheidsbeleid (bouwkundige maatregelen)
Veiligheidsbeleid
- Bouwkundige maatregelen
- Afspraken over fysieke veiligheid
- Gezondheid en ziektebeleid
- Voedingsbeleid
Bouwkundige maatregelen Er zijn bouwkundige maatregelen genomen om het pand veilig te maken. Alle maatregelen kunt u hier downloaden.
Afspraken over fysieke veiligheid De afspraken kunt u hier downloaden.
Gezondheid en ziektebeleid De afspraken omtrent allergie of medicijnen kunt u hier downloaden.
Maatregelen hygiënisch werken volgens richtlijnen RIVM. U kunt de maatregelen hygiënisch werken hier downloaden.
Kleine risico’s KDV
Sociale veiligheid KDV
Risico’s van sociale veiligheid
- Kindermishandeling
- Grensoverschrijdend gedrag
- Vertrouwenspersoon
- Vermissing
Kindermishandeling
Op de groep gebruiken we de meldcode app
Op het Strand hanteren we de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze meldcode is te vinden op onze website.
De vertrouwenspersoon inspecteur biedt een luisterend oor en een goed advies als de organisatie te maken krijgt met seksuele intimidatie en seksueel misbruik, psychisch en fysiek geweld, discriminatie en radicalisering.
- Alle medewerkers hebben een VOG
- Het protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag wordt nageleefd. In sommige gevallen moet de kinderopvang organisatie contact opnemen met de vertrouwensinspecteur. De documenten kunt u hier downloaden.
- Het Strand heeft een 4 ogenbeleid.
- Het Strand heeft een (anti) pestbeleid. Deze kunt u hier downloaden.
Vierogen beleid
Om de veiligheid van kinderen niet in gevaar te brengen heeft het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid gesteld dat het onacceptabel is als kinderen van 0 tot 4 jaar, lang met 1 volwassenen buiten het gezichts- en/of gehoorveld van andere volwassenen op een groep zijn. Op het Strand zijn al tijdens de verbouwing diverse maatregelen genomen om de groepen transparant te maken. Verder zijn er met het team maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. De regels hebben betrekking op het niet alleen staan, binnenlopen, open deuren en een transparante aanspreek cultuur. De maatregelen zijn met de oudercommissie besproken.
Op de groep Texel zijn de volgende maatregelen van toepassing:
Er is altijd meer dan één pedagogisch medewerker aanwezig in het pand.
Pedagogisch medewerkers gaan altijd met z’n tweeën (of meer) op stap met de kinderen.
Pedagogisch medewerkers lopen regelmatig elkaars groepsruimtes binnen.
De groepen ontmoeten elkaar buiten in de tuin.
De manager komt regelmatig binnen in de groepsruimtes.
Ouders komen regelmatig binnen op de groep.
Er zijn doorzichtige afscheidingen tussen groepsruimtes (de serre en de groep).
Er zijn doorzichtige afscheidingen tussen de groep, de serre en het trappenhuis.
Er is een doorzichtige afscheiding tussen groepsruimtes en verschoonruimte.
Vanuit de keuken kijk je de groep in.
Het glas dient transparant te blijven en niet volgeplakt te worden met werkjes.
Er heerst een transparante aanspreekcultuur.
Op de groep Kreta zijn de volgende maatregelen van toepassing:
Er is meestal meer dan één pedagogisch medewerker aanwezig in het pand.
De groepen ontmoeten elkaar buiten in de tuin.
Pedagogisch medewerkers lopen regelmatig elkaars groepsruimtes binnen.
De manager komt regelmatig binnen in de groepsruimtes.
Ouders komen regelmatig binnen op de groep.
Er zijn doorzichtige afscheidingen tussen groepsruimtes van Kreta en Ibiza.
Het glas dient transparant te blijven en niet volgeplakt te worden met werkjes.
Er heerst een transparante aanspreekcultuur.
Antipestbeleid
Op Het Strand streven we er naar dat iedereen zich prettig voelt. Dat is makkelijker in
een omgeving waar niet gepest wordt. Het Strand een (anti)pestbeleid opgesteld.
U kunt het Antipest beleid downloaden
Achterwacht
Een achterwacht is in twee situaties nodig:
- Er is één pedagogisch medewerker op de locatie, waarbij wordt voldaan aan de BKR. In deze situatie moet een volwassene op afroep beschikbaar zijn doe binnen 15 minuten op de locatie kan zijn. Deze persoon is tijdens opvangtijden altijd telefonisch bereikbaar.
- Er is één pedagogisch medewerker op de locatie, waarbij niet aan de BKR wordt voldaan (drie-uursregeling). In deze situatie moet een tweede volwassene op de locatie aanwezig zijn. De afwijkende inzet mag op de dagen van de week verschillen, maar niet per week verschillen.
Het Strand heeft de achterwacht als volgt geregeld:
Wanneer één van de volgende situaties zich voordoet, is achterwacht noodzakelijk:
- Er is één pedagogisch medewerker op de locatie (in de vakantie kan dit voorkomen). Er wordt voldaan aan de BKR. Een medewerker is op afroep beschikbaar en binnen 15 minuten op de locatie aanwezig.
- Er is één pedagogisch medewerker op de locatie. Er wordt niet aan de BKR voldaan (drie-uursregeling). Een tweede volwassene is op de locatie aanwezig.
De volgende personen zijn bereikbaar als achterwacht:
De persoon die kantoordienst heeft:
Netta, Martin, Sophie, Koen en Caroline.
De telefoonnummers zijn bij de medewerkers bekend.
Vermissing
Als een kind is ontsnapt aan het toezicht oog van de medewerker spreken we van vermissing. Het Strand heeft een protocol geschreven waarin de richtlijnen en de werkwijze beschreven staan wanneer een kind vermist wordt tijdens de opvang
INLEIDING
In dit protocol staan de richtlijnen voor de werkwijze die de medewerkers van Het Strand volgen wanneer een kind vermist wordt tijdens de opvang.
Wanneer is een kind vermist
- Als een kind is ontsnapt aan het toezicht oog van de medewerker.
- Als het kind na school niet aankomt op de BSO en zelfstandig naar de BSO mag lopen.
Preventief beleid
- Registreer binnenkomende kinderen en vertrekkende kinderen op Bitcare, zodat je altijd goed op de hoogte bent van het aantal kinderen. (ook als ze tijdelijk naar een sportclubje zijn)
- Hou je aan de huisregels mbt toezicht op de kinderen, binnen, buiten, uit school halen en tijdens uitstapjes.
- Hou je aan de huisregels mbt meegeven van kinderen.
- Hou je aan de huisregels mbt deuren en hekken sluiten.
- Indien er een onbekend iemand op Het Strand komt, vraag dan naar de reden en vraag om identificatie.
- Als met de ouders is afgesproken dat BSO kinderen zelfstandig naar huis mogen, noteer dit dan in Bitcare. Spreek een vaste manier af. Bv tijd, whattsapp berichtje enz.
- Als met ouders is afgesproken dat BSO kinderen op het achterplein mogen spelen zonder toezicht, noteer dit dan in Bitcare.
Vermissing gebeurt tijdens de opvang
Wanneer je ontdekt dat een kind ontsnapt is aan het toezicht oog van de medewerker onderneem dan de volgende stappen:
- Meld bij je naaste collega van de groep dat je een kind mist. Draag de zorg van de
andere kinderen over aan je collega, zodat je je kunt richten op het vermiste kind.
- Blijf kalm, denk helder na. Wanneer heb je het kind voor het laatst gezien? Wat was het kind aan het doen? Waar zou het mis kunnen zijn gegaan?
- Bekijk eerst goed het hele gebouw. Roep ondertussen het kind. Kijk ook op plaatsen waar kinderen zich kunnen verbergen. Het kan voorkomen dat een kind zich verstopt en dan in slaap valt.
- Schakel meerdere collega’s in om te helpen zoeken.
- Vraag een collega die niet aan het zoeken is de leidinggevende op de hoogte te brengen. Deze neemt contact op met de ouders.
- Als het kind niet in het gebouw te vinden is, ga dan buiten zoeken. Neem de telefoon mee, zodat je bereikbaar bent, en een foto van het kind bij je hebt op Bitcare.
- Zoek eerst op plaatsen waar het kind gevaar loopt, voor je gaat kijken op plaatsen waar het kind vermoedelijk geen gevaar loopt. Denk aan een vijver of zwembad, sloten of op straat of bij andere plaatsen.
- Vraag aan voorbijgangers of zij een kind hebben gezien.
- Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. De politie zal u onder andere vragen om een recente kleurenfoto van de vermiste, een duidelijke omschrijving van kleding en uiterlijke kenmerken. Wanneer de vermiste voor het laatst gezien is en/of waar de vermiste voor het laatst had moeten zijn. Ook zal de politie vragen naar de omstandigheden die mogelijk spelen. Op basis van de gegevens die u verstrekt bij de aangifte, beslist de politie welke verdere acties nodig zijn en wanneer die plaatsvinden. Is er sprake van een noodsituatie die onmiddellijk actie van de politie vereist? Bel dan 112. Bel in de andere gevallen met de algemene meldlijn van de politie op 0900-8844 en vertel wat er aan de hand is.
Als het vermiste kind terecht is:
- Informeer je de politie als deze ingeschakeld is.
- Informeer je vervolgens alle andere betrokkenen die weten dat het kind vermist is.
- Is het belangrijk om na te gaan wat de reden voor de vermissing was, zodat een
herhaling voorkomen kan worden.
Kind komt niet aan op de BSO vanuit school. (de organisatie heeft hierin de verantwoording)
Als een kind na schooltijd niet aankomt op de BSO en niet is afgemeld bij Het Strand, controleer of het betreffende kind op de kindlijst staat.
- Vraag zo nodig aan klasgenootjes of vriendjes die aanwezig zijn op de BSO of zij het kind hebben gezien.
- Informeer binnen de school of het kind die dag op school is geweest.
- Breng de overige kinderen naar de groep, of laat een collega dit doen, zodat je je kunt richten op het vermiste kind.
- Bel de ouders om te vragen of het klopt dat het kind niet op de BSO is. Wanneer dit niet klopt laat de ouders dan nagaan waar het kind eventueel kan zijn (bijvoorbeeld bij familie of vriendjes).
- Blijf kalm, denk goed na waar het kind eventueel zou kunnen zijn.
- Breng de leidinggevende op de hoogte.
- Fiets of loop de route naar school. Neem een telefoon mee.
- Zoek eerst op plaatsen waar het kind gevaar loopt, voor je gaat kijken op plaatsen waar het kind vermoedelijk geen gevaar loopt. Denk aan een vijver of zwembad, sloten of op straat of bij andere plaatsen.
- Vraag aan voorbijgangers of zij een kind hebben gezien.
- Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. De politie zal u onder andere vragen om een recente kleurenfoto van de vermiste, een duidelijke omschrijving van kleding en uiterlijke kenmerken. Wanneer de vermiste voor het laatst gezien is en/of waar de vermiste voor het laatst had moeten zijn. Ook zal de politie vragen naar de omstandigheden die mogelijk spelen. Op basis van de gegevens die u verstrekt bij de aangifte, beslist de politie welke verdere acties nodig zijn en wanneer die plaatsvinden. Is er sprake van een noodsituatie die onmiddellijk actie van de politie vereist? Bel dan 112. Bel in de andere gevallen met de algemene meldlijn van de politie op 0900-8844 en vertel wat er aan de hand is.
Als het vermiste kind terecht is:
- Informeer je de politie als deze ingeschakeld is.
- Informeer je vervolgens alle andere betrokkenen die weten dat het kind vermist is.
- Is het belangrijk om na te gaan wat de reden voor de vermissing was, zodat een
herhaling voorkomen kan worden.
Veilig slapen (Slapen, buiten slapen)
Wanneer de kinderen moe zijn op Het Strand kunnen ze naar bed. De baby’s slapen op hun eigen tijd. De dreumesen en jongste peuters slapen na de lunch. Als het nodig is blijft er één van de medewerkers bij de dreumesen en peuters zitten tot ze slapen.
Op Texel zijn 2 slaapkamers met stapelbedjes voor de kinderen, ook hebben we 4 buitenbedjes*. De kinderen hebben een een vast bedje.
Op Kreta slapen de peuters op stretchers in een slaapkamertje. De kinderen hebben een een vaste stretcher.
*Buitenslapen bij Het Strand
Bij Het Strand hebben we voor de kinderen tot 18 maanden een stapelbedje speciaal voor buiten. Het buitenbedje staat voor het grote raam van het babyhoekje. Het hoekje waar het buitenbedje staat kan afgesloten worden d.m.v. lage hekjes en er hangt een zonnescherm boven het slaapplaatsje. Er is goed toezicht op de slaapplaatsen. Kinderen slapen enkel in een buitenbed met schriftelijke toestemming van de ouders en als de weersomstandigheden goed zijn. Het buiten slaap beleid kunt u hier downloaden.
De richtlijnen voor veilig slapen en het toepassen van de CO2 meter in de slaapkamers kunt u lezen in het veiligheidsbeleid.
Op Het Strand laten wij kinderen die nog niet zelf kunnen draaien van buik naar rugligging niet op hun buik slapen. Dit doen wij ook niet na toestemming van ouders.
Het Strand is een gezonde kinderopvang.
Gezonde gewoonten aanleren is gemakkelijker dan later iets ongezonds afleren. Dat geldt ook voor gezonde voedingsgewoonten. Omdat er in de dagopvang gedurende de dag allerlei eet- en drinkmomenten zijn, spelen pedagogisch medewerkers een grote rol in de eetopvoeding. De kinderopvang biedt verantwoorde en gezonde voeding.
Warm eten
Wij bieden de kinderen van de dagopvang warm eten aan als lunch. Warm eten tussen de middag geeft kinderen een goede basis aan vitaminen en voedingstoffen die ze per dag nodig hebben. Door de kinderen verse maaltijden aan te bieden tijdens de opvang, en deze gezellig aan tafel met alle andere kinderen en de pedagogisch medewerkers te eten, doet vaak uitnodigen om zelf ook te eten (of proeven).
Zien eten, doet eten, geldt vaak voor (jonge) kinderen. Met elkaar proeven ze verschillende groentes en gerechten.
Kinderen moeten soms wel 10 tot 15 keer iets proeven voordat ze smaak echt kennen en/of waarderen. Op de opvang doen we dit proeven en eten met elkaar. Wanneer een kind moeite heeft met warm eten, bieden wij ook rauwkorst aan. Op deze manier kunnen de kinderen die niet of nauwelijks van de warme maaltijd eten de honger stillen tot het volgende eetmoment (fruit moment om 15.00u/15.30u)
Het warm eten wordt verzorgd voor ons door KinderKeetering, gerund door Anne-Jet, een lokale onderneemster uit Badhoevedorp. Zij kookt dagelijks een verse maaltijd en brengt het warme eten om 11.30u/11.45u.
Kinderkeetering heeft kindergerechten voor de peuters, dezelfde gerechten zijn kleingesneden zijn voor de dreumesen en de groenten uit die gerechten zijn (door)gekookt en gepureerd voor de baby’s. De pedagogisch medewerkers eten hetzelfde als de kinderen (met soms wat extra kruiden toegevoegd). Zo eet iedereen op Het Strand dezelfde ingrediënten.
Uiteraard wordt er rekening gehouden met de allergieën van de kinderen. De maaltijden met zorg samengesteld (aan de hand van de Schijf van Vijf) zodat iedereen gezond en met veel plezier mee kan eten.
Website van KinderKeetering: www.kinderkeetering.nl
Hygiënecode
Het proces van voeding verzorging, dat loopt van inkoop tot consumptie, brengt risico’s met zich mee. Om de risico’s te vermijden of verminderen volgen we op Het Strand de hygiënecode voor kleine instellingen.
Bestellen
Voeding wordt voornamelijk bij Albert en Picnic besteld.
Albert en Picnic vervoeren de boodschappen op verschillende temperaturen in de bestelwagens. De diepvries artikelen worden vervoerd in een isolatie box. In deze box zit zogenaamd droogijs. Diepvries artikelen komen altijd diepgevroren aan.
Brood voor de BSO wordt geleverd door de warme bakker.
De warme lunch voor de dagopvang wordt verzocht door Kinderkeetering.
Flesvoeding en borstvoeding
Voorbereiding:
De flesjes van de kinderen zijn voorzien van een naam.
De afgekolfde borstvoeding is voorzien van naam en datum.
Van tevoren maken we de werkplek schoon en wassen we onze handen met water en zeep.
Klaarmaken:
’s Morgens worden de flessen klaar gemaakt en in de koelkast bewaard.
’s Middags maken we de fles vlak voor serveren klaar.
De flesvoeding en afgekolfde borstvoeding verwarmen we au bain-Marie, in een flessenwarmer of in de magnetron.
Bij verwarming in de magnetron zwenken we de fles tussendoor om de warmte goed te verdelen. Dit doen we nogmaals als de melk op temperatuur is.
We laten de melk niet warmer worden dan 30-35 ˚C (drinktemperatuur). Dit is met name van belang voor borstvoeding, omdat de beschermende stoffen in deze voeding verloren gaan als de melk te warm wordt.
We druppelen klaargemaakte melk op de binnenkant van de pols om te voelen of deze niet te warm is.
Schoonmaken:
Melk die overblijft na het voeden gooien we weg.
Direct na het drinken spoelen we de fles en speen schoon met koud water.
De fles en de speen wassen we in heet sop met een flessenborstel of in de afwasmachine op een lang wasprogramma op minimaal 55˚C.
De fles en speen laten we ondersteboven op een schone, droge doek drogen.
Bewaren:
Borstvoeding: gekoeld aangeleverde borstvoeding plaatsen we zo snel mogelijk onderin de koelkast. We bewaren deze maximaal 3 dagen in de koelkast. Ingevroren borstvoeding bewaren we maximaal 6 maanden in de vriezer.
Flesvoeding: indien flesvoeding van tevoren wordt klaargemaakt dan zetten we deze meteen na het klaarmaken in de koelkast. Deze flesvoeding bewaren we maximaal 8 uur in de koelkast, daarna gooien we het weg.
Andere voeding
Voorbereiding:
De kinderen wassen hun handen met water en zeep voor het eten en na toiletbezoek.
Pedagogische medewerkers wassen hun handen met water en zeep voor het eten en voor het bereiden van voeding, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na toiletbezoek en na het verschonen van baby’s.
Ingevroren producten ontdooien we afgedekt in de koelkast of in de magnetron op ontdooistand.
We zorgen ervoor dat het aanrecht, keukengerei en snijplanken schoon zijn.
Groente en fruit wassen we om stof en vuil te verwijderen.
Klaarmaken:
We houden rauwe producten gescheiden van bereid eten.
Warm eten wordt door Kinderkeetering verzorgd en warm aangeleverd op het tijdstip dat we gaan eten.
Voor de kinderen die later eten omdat ze nog slapen wordt het eten opgewarmd in de magnetron. Het eten scheppen we enkele keren om tijdens opwarmen in de magnetron.
Bewaren:
We maken gebruik van stickers om de datum waarop het product geopend is te vermelden. Verpakkingen sluiten we direct na gebruik. We gebruiken afsluitbare bakjes om eten te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en schadelijke stoffen.
Bederfelijke producten, zoals vleeswaren, leggen we direct na gebruik weer in de koelkast (4 ˚C). We gooien deze producten weg als de ‘te gebruiken tot’-datum is verlopen.
Restjes verdelen we in kleinere porties, laten we afkoelen en zetten we binnen 2 uur in de koelkast. We bewaren restjes maximaal 2 dagen in de koelkast.
Kannen water met fruit bewaren we afgedekt in de koelkast.
Staat op een product ‘Gekoeld bewaren’ dan hoort het in de koelkast. Producten met het bewaaradvies ‘koel bewaren’ bewaren we in een donkere ruimte bij een temperatuur van 12 tot 15˚C.
Producten die de ‘ten minste houdbaar tot’-datum hebben overschreden, gebruiken we alleen als de verpakking onbeschadigd is en/of de aanblik, de geur en de smaak van het product goed zijn.
Afvoeren afval
We scheiden afval in bio, papier, plastic, glas en rest afval. De bio bak, plastic en restafval worden dagelijks geleegd in de containers buiten. Glas en papier en worden minimaal wekelijks weggebracht.
Vaste en rustige eetmomenten
Wij hanteren vaste eettijden. Dit zorgt voor een herkenbaar ritme en dat levert de kinderen rust op. We eten samen aan tafel. Dit is gezellig en het zorgt voor duidelijke eetmomenten. We nemen rustig de tijd om te eten en zorgen voor een fijne sfeer, maar we tafelen niet te lang. Onze pedagogisch medewerkers geven het goede voorbeeld aan tafel. Zij eten samen met de kinderen, ze begeleiden de kinderen bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie. Onze pedagogisch medewerkers bepalen wanneer het kind eet, het kind bepaalt uit een gezond voedingsaanbod wat het eet en hoeveel het daarvan eet. Wij dringen geen eten op.
Allergieën of andere individuele afspraken
Wij houden rekening met allergieën van kinderen. Er is ook ruimte om individuele afspraken te maken wanneer het noodzakelijk is om af te wijken van het voedingsbeleid, bijvoorbeeld bij een dieet of een bepaalde (geloofs-)overtuiging.
Voedingsaanbod voor kinderen tot 1 jaar
Baby’s hebben een eigen voedingsschema. We sluiten zoveel als mogelijk aan op het voedingspatroon en ritme van thuis.
We hebben 1 soort poedermelk in huis. (Het huismerk van ETOS.) Het is mogelijk om afgekolfde moedermelk mee te geven volgens richtlijnen (voorzien van naam, datum, gekoeld vervoerd, op juiste manier opgewarmd). Ouder kunnen ook een eigen melkpoeder meegeven als zij een ander merk willen voor hun kindje.
Fruithapjes worden vers gemaakt.
Wij hanteren onderstaande aandachtspunten voor hun voeding.
Eten
(Eerste) hapjes:
We starten met het geven van eerste hapjes in overleg met de ouders.
Volgens de richtlijn Voeding en eetgedrag voor de Jeugdgezondheidszorg is dit tussen 4 en 6 maanden en geven we een paar lepeltjes per oefenmoment. We beginnen met de zogenaamde verse ‘oefenhapjes’, waarbij het eten goed is geprakt. Zodra kinderen hapjes krijgen, laten we ze de mondmotoriek oefenen met een (ondiep, plastic) lepeltje.
In overleg met de ouders gaan we na de leeftijd van 6 maanden de opvolgmelk steeds meer vervangen en gaat het kind steeds meer vaste voeding eten.
We laten de kinderen wennen aan veel soorten goed geprakt fruit, eventueel aangelengd met wat kooknat of water. We bieden bij dit fruithapje nog geen combinaties van verschillende soorten fruit aan. Het kind leert dan eerst wennen aan alle losse smaken. Zo leert hij die in pure vorm herkennen en waarderen en dat is beter voor zijn smaakontwikkeling. Naarmate het kind beter kan happen, zal het stukjes vers fruit krijgen of een combinatie van deels fijngeprakt met wat stukjes erbij.
Aan een zachte smaak went een kind makkelijker. Het fruit waarmee we beginnen is bijvoorbeeld peer, appel, banaan, meloen en perzik.
Vanaf 8 maanden bieden we in overleg met ouders een beetje halfvolle of magere yoghurt aan.
Lunch:
De baby’s krijgen een groentehapje/ maaltijd die vers bereid is. Voor de allerjongste is dat bv 1 soort groente gepureerd. De wat oudere kinderen al met wat stukjes erdoor.
De lunch wordt vers bereid en eind van de ochtend in warmhoud bakken gebracht. Waarna het uit de bakken wordt opgeschept.
Crackers en wraps:
We besmeren crackers en wraps met een dun laagje zuivelspread of vegetarische smeerwors en soms een gekookt eitje. Gebruiken we ander beleg dan bieden we beleg aan uit de schijf van vijf.
Wij geven kinderen tot en met 12 maanden geen honing. Honing kan besmet zijn met een bacterie waar jonge kinderen erg ziek van kunnen worden.
Drinken
Melkvoeding:
Met de ouders is besproken of hun kind borstvoeding of flesvoeding krijgt.
De afgekolfde borstvoeding leveren ouders voldoende gekoeld of ingevroren (in kleine porties) af op het kinderdagverblijf. Voorzien van een sticker met naam en datum.
Ouders leveren geen klaargemaakte flesvoeding aan. Tijdens het vervoer, ook in een koeltas, kan de flesvoeding namelijk niet voldoende koud worden bewaard. Als ouders specifieke flesvoeding willen, geven zij melkpoeder mee.
Vanaf de leeftijd van 6 maanden tot 12 maanden krijgt een kind opvolgmelk. Het kind krijgt nog geen gewone melk tot hij 12 maanden is. Daarin zitten te weinig ijzer en goede vetten en te veel eiwit.
Ander drinken:
Naast borstvoeding of opvolgmelk krijgen kinderen ouder dan 6 maanden water of lauwe groene of zwarte thee (met vruchtensmaakje) zonder suiker. We zorgen dat de thee voldoende is afgekoeld of mengen de thee met koud water zodat deze niet te warm is. De hoeveelheid cafeïne in thee is zo laag dat het niet schadelijk is voor jonge kinderen als ze er een paar kopjes van drinken.
Wij bieden geen met suiker gezoete dranken of vruchtensap aan. Hetzelfde geldt voor limonadesiroop of diksap. Deze dranken bevatten veel calorieën en suikers en dit vergroot de kans op overgewicht en tandbederf.
Bij voorkeur gaat het kind vanaf 8 maanden oefenen met het drinken uit een (plastic) beker. Dat is beter voor de mondmotoriek dan een beker met een tuit.
Een kind hoeft bij ons de beker niet helemaal leeg te drinken. Als een kind de beker niet leegdrinkt, heeft hij simpelweg geen dorst. Wij stimuleren kinderen wel om op één moment te drinken.
Voedingsaanbod voor kinderen vanaf 1 jaar
Voor kinderen vanaf 1 jaar is het uitgangspunt dat er voornamelijk Schijf van Vijf producten worden aangeboden zodat er een gezond en gevarieerd aanbod is.
Alleen om 17.00 uur bieden we producten buiten de Schijf van Vijf aan. Tijdens feestdagen of schoolvakanties kunnen we van dit voedingsaanbod afwijken.
Wij hanteren onderstaande algemene uitgangspunten:
Wij geven water:
Wij geven de kinderen water (met soms een schijfje sinaasappel of ander fruit). Daarnaast bieden
we lauwe (vruchten)thee zonder suiker aan.
Wij bieden geen limonadesiroop of diksap aan. Limonadesiroop en diksap bevatten veel calorieën en suikers en dit vergroot de kans op overgewicht en tandbederf.
Smeersel:
Kinderen tot 4 jaar kunnen het beste (dieet)margarine eten. In (dieet)margarine zitten vooral goede vetten, die kinderen in hun eerste levensjaren hard nodig hebben. Aan kinderen ouder dan 4 jaar geven we ook (dieet) margarine.
Vooral Schijf van Vijf beleg:
Als beleg bieden wij vooral Schijf van Vijf producten aan voor op de cracker/ wrap. Een enkele keer hebben wij beleg buiten de Schijf van Vijf. Wij zorgen er dan voor dat het beleg mager is en niet te veel calorieën en ongezonde vetten bevat. Ook letten we op de hoeveelheid suiker en zout.
Geen gewone kaas en smeerkaas:
Wij bieden tot 4 jaar geen gewone (harde) kaas en smeerkaas aan. Hier zit namelijk veel zout in. Als alternatief geven we (light)zuivelspread, cottage cheese, Hüttenkäse, of smeerkaas kids.
Geen rauw vlees:
Wij geven kinderen geen producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Wij geven ook geen rauwe of voorverpakte gerookte vis. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Notenpasta of pindakaas zonder suiker en zout:
Als er een kind met een ernstige allergie voor pinda’s of noten in de groep zit, maken we hier specifieke afspraken over. Dit is in overleg met en goed bevonden door de ouders, en eventueel de behandelend arts van het kind.
Eet en drinkpatroon dagopvang
9.30 uur
Cracker/knäckebröd/wrap met water en/of thee. Op de cracker doen we zuivelspread, vegetarische smeerworst, een gekookt eitje of smeerkaas kids.
11.30 uur
Lunch. Warm eten met water en rauwkost.
15.30 uur
Fruit en groente met water en/of thee
17.00 uur
Maria koekje met water
Eet en drinkpatroon BSO
Als de kinderen de hele dag op Het Strand zijn is het eet en drinkpatroon vergelijkbaar met het schema van de dagopvang. Op de BSO wordt tussen de middag geen warm eten aangeboden maar een broodmaaltijd.
12.30 uur lunch.
Op woensdag en vrijdagmiddag beginnen de kinderen met de lunch. Als beleg bieden wij vooral Schijf van Vijf producten aan voor op brood. Daarnaast bieden we een paar producten voor op brood aan die niet in de Schijf van Vijf staan (zoet beleg).
Wij zorgen ervoor dat het beleg mager is en niet te veel calorieën en ongezonde vetten bevat. Ook letten we op de hoeveelheid suiker en zout. Naast het beleg dat op de dagopvang aangeboden wordt, mogen kinderen ook plakken kaas of kipfilet op hun brood. De kinderen kunnen water of melk kiezen.
15.00 uur Fruit en groente, wraps en crackers/maiswafels met water en/of thee
Op de cracker, wrap, wafel, doen we zuivelspread, vegetarische smeerworst, kipfilet of kaas.
17.00 uur Koekje met water
Er staat altijd een kan water en een paar bekers klaar en kinderen mogen ook altijd fruit pakken. In de zomer eten we geregeld buiten aan de picknicktafel of op een kleed. Ten tijde van wespen eten we zoveel mogelijk binnen. We serveren buiten geen zoetigheid.
Gemiddelde hoeveelheden We volgen op Het Strand de gemiddelde dag voeding van kinderen per leeftijdsgroep geadviseerd door Het Voedingscentrum. We houden er rekening mee dat dit inclusief eten en drinken is dat kinderen de rest van de dag op school en thuis krijgen. De hoeveelheden zijn gemiddelden en dienen als richtlijn voor pedagogisch medewerkers. De hoeveelheden passen we aan op de behoeften van elk kind in overleg met ouders.
Tijdens feestdagen of schoolvakanties kunnen we van dit patroon afwijken.
Verjaardag Traktatie beleid:
Bij het KDV verzorgen ouders zelf een traktatie wanneer hun kindje een feestje geeft. Wij verzoeken ouders om de traktatie klein te houden en het liefst een beetje gezond. We verzoeken u om geen cadeautjes uit te delen aan andere kinderen.
Bij de BSO nemen de kinderen geen traktatie mee om uit te delen als zij jarig zijn geweest. We hebben op de groepen een verjaardagtrommel staan, waaruit zij kunnen uit delen. Hierin zitten de koekjes die wel wat meer suiker en vetten bevatten dan de volkoren biscuitjes, maar hiermee houden we wel het aantal vette en zoete traktaties die kinderen anders vaak uitdelen in de hand.
Regels omtrent het vervoer van kinderen
Het Strand maakt gebruik van 2 BSO-bussen, een fiets of we gaan te voet of met een kinderwagen.
Voor de kinderen van de dagopvang hebben we een buggy voor 4 kindjes en een mooie gele ‘bus’duwkar waar 6 kinderen in kunnen. Daarnaast hebben we enkele buggy’s en kinderwagens.
De kinderen die met hun voeten bij de grond kunnen mogen vervoerd worden in de BSO bus. Wanneer een kind niet met de voeten bij de grond kan moet het tussen twee kinderen inzitten die wel met de voeten bij de grond kunnen. In de BSO bus zit een medewerker bij de kinderen als er kinderen zijn die niet met hun voeten bij de grond kunnen.
De BSO-bus is een elektrisch voertuig, en valt hiermee in een nieuwe categorie voertuigen; de zogenaamde ‘aangewezen bromfiets’.
De BSO-bus worden bij de BSO gebruikt bij de volgende activiteiten:
- Het vervoer van de school naar de speeltuin.
- We gebruiken de BSO-bus om naar sportclubjes te rijden in Badhoevedorp.
- Als er 1 kind naar een sportclub gaat, kan de fiets gebruikt worden.
- De BSO-bus rijdt een veilige route (30 km zone)binnendoor en vermijdt de drukke wegen in het dorp.
De veilige route staat beschreven. Er is een app groep aangemaakt waarin alle veilige routes zijn omschreven. Alle medewerkers met een rijvaardigheidsbewijs zijn deelnemers van de appgroep.
- De BSO-bussen worden bereden door:
- Medewerkers in dienst van Het Strand die in het bezit zijn van een rijvaardigheidsbewijs.
- Veiligheidsmaatregelen:
- De BSO-bus heeft verstelbare heupgordels voor ieder kind
- De BSO-bus voert standaard verlichting voor en achter en is uitgevoerd met een richtingaanwijzer en toeter
- Rijden met een veilige snelheid van maximaal 17 km/u
- Stabiele wegligging door vier wielen
- Robuuste en kindvriendelijke vorm van de zitting
- De bestuurder heeft een goed overzicht op de kinderen en op de weg
- Bestuurders moeten zo veel mogelijk rechts houden en mogen niet met z’n tweeën naast elkaar rijden
- Bestuurders moeten het fietspad gebruiken als dat er is;
- De BSO-bus wordt voor de school op de stoep geparkeerd zodat kinderen er veilig in kunnen stappen.
- Er kunnen maximaal 10 kinderen per BSO-bus vervoerd worden.
Vervoer met de fiets naar sportclubje
Kinderen zitten achterop de fiets, de Strand fiets heeft een zitje en voetsteunen.
Fiets meenemen vanaf school
Wanneer een kind vanaf groep 4 met de fiets naar school is gegaan mag hij of zij de fiets lopend aan de hand de fiets meenemen naar de BSO. Voor kinderen van groep 1 tm 3 is dit nog moeilijk. Wanneer uw kind wordt opgehaald met de BSO-bus kan uw kind niet met de fiets. Wij verzoeken u om de kinderen van deze groepen niet met de fiets te brengen. De BSO neemt de fiets dan niet mee .